„Acest proiect m-a atras din foarte multe motive profesionale dar și personale. Cred cu putere că noi, ca oameni, nu suntem autonomi, pentru că trăim într-un mediu complex, de care depindem. Formele pe care le ia acest mediu sunt multiple și adesea nu le băgăm de seamă, deși suntem determinați, definiți de ele. Consider că depindem de peisajul natural, peisajul antropic, peisajul cultural. Numai prin respect pentru PEISAJUL NATURAL oamenii pot trăi sănătos și frumos. Doar în armonie cu Natura, prin PEISAJUL CONSTRUIT ANTROPIC – Urban și Arhitectural, se pot raporta oamenii la spațiu și timp, dar și la locul de muncă și activitatea desfășurată. Iar prin PEISAJUL CULTURAL oamenii pot să își păstreze rădăcinile, tradițiile, particularitatea care îi face unici.”

„Apartenența la un spirit al locului – genius loci este importantă pentru dezvoltarea durabilă. Toate aceste componente sunt importante pentru proiectul Managementul Integrat al Podișului Nord Dobrogean, pentru că reprezintă cadrul de viață al comunității care a generat peisajul actual, tradițiile, meșteșugurile și modul de viață, dar și presiunile, modificările și transformările ecologice uneori ireparabile, din zona Podișului Nord-Dobrogean.

Am realizat numeroase proiecte, cercetări, documentații, studii și lucrări, activitatea de cercetare și proiectare fiind orientată către domeniul  transdisciplinarității, patrimoniului și peisajului (cvasi-natural, antropic si cultural), planificarea peisajului și dezvoltarea teritorială, amenajare peisagistică, scenografie urbană, artă de tip neconvențional în spațiul public. Am coordonat proiecte de strategie publicitara si graphic design, lucrari de grafica publicitara, decoratiuni interioare, scenografie si costum, design vestimentar şi design de bijuterie, în peisagistică și peisaj (cvasi-natural, antropic și cultural), în urbanism și arhitectură, în amenajarea teritoriului și dezvoltare regională, în amenajări interioare, scenografie si costum, grafica publicitara, arta neconventionala.

Sunt Conf. univ. Dr. arh. habil. urb., titulară la cursurile “Peisagistica”, “Protecția și Restaurarea Patrimoniului Natural”, “Istoria Grădinii”, “Cercetare, Scenografie și Artă în Peisaj” (Master „Peisaj și Teritoriu”), precum și a atelierelor de specialitate aferente acestor cursuri, in UAUIM; ”Metode de Cercetare Creative si Euristice Transdisciplinare” (Scoala Doctorala de Urbanism), ”Eco-Dezvoltare și Peisaj” si ”Metode și Tehnici de Cercetare” (Master Interdisciplinar “Dezvoltare Urbană Inteligentă”), organizat de Universitatea București – Facultatea de Geografie, in parteneriat cu UAUIM – Facultatea de Urbanism.

Până în prezent am publicat 4 cărți de autor, 3 cărți ca editor coordonator (inclusiv la Editura Springer), 10 capitole în cărți, peste 50 articole publicate în reviste de specialitate din țară și străinătate, peste 90 conferințe publice și prezentări, participare ca autor și coautor la 60 de expoziții, , instalații și experimente de artă contemporană, workshop-uri și școli de vara, peste 90 proiecte, studii, cercetări și documentații de peisaj (natural, antropic și cultural), urbanism și amenajarea teritoriului, arhitectură, planificare urbană, educație și cercetare, scenografie și artă de tip neconvențional în spațiul public și peisagistic, transdisciplinaritate și științe conexe, antropologie, geometrie și geografie sacră, design de obiect, bijuterie și costum.

Ca autor, coautor sau în colectiv, am câștigat premii la nivel național în cadrul Bienalelor Naționale de Arhitectură organizate de Uniunea Arhitecților din România, am fost selecționată la premiul European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies Van der Rohe Award de către curatorii Fundació Mies van der Rohe Barcelona și am fost nominalizată de către Facultatea de Urbanism (UAUIM) pentru European Council of Landscape Architecture Schools (ECLAS) pentru „Outstanding educator award”, la Premiile Consiliului European al Școlilor de Peisagistică din Europa. La acestea se adaugă proiecte nominalizate sau selecționate cu care am obținut premii în cadrul a numeroase concursuri la nivel internațional sau național, precum și premii educaționale în echipă.”

Referințe

  • Site Cerasella Craciun

http://www.cerasellacraciun.ro

  • Articole și citări în Google Academic

https://scholar.google.com/citations?user=w5ABjJoAAAAJ&hl=en&num=20

  • ’’Metabolismul urban. O abordare Neconvențională a Organismului Urban’’, carte, 366 pagini, Editura Universitară “Ion Mincu”, ISBN 978-973-1884-14-1, Bucuresti, 2008. Cartea a fost selecționată de un juriu internațional la BAB – Bianuala de Arhitectură Bucuresti, 2008, Sectiunea Publicații (MNAC, Galeria ¾, 15 octombrie -15 noiembrie 2008); cartea a fost prezentată în cadrul  „Abordări transdisciplinare privind evoluţia Planetei Pământ. Consecinţe ştiinţifice şi socio-economice” de Academia Oamenilor de Ştiinta din Romania (aprilie 2009) și prezentată în Romanian Book Review – Institutul Cultural Român (nr.2/martie 2013).

https://www.scribd.com/document/222073120/Metabolism-Urban-Cerasella-Craciun

  • Studiu de cercetare și Proiect Expozițional „GRĂDINI PIERDUTE²”, ca urmare a câștigării concursului de selecție de proiecte culturale organizate de Uniunea Arhitecților din România și Observatorul Urban, 7 decembrie 2009 – 12 ianuarie 2010.

https://www.uniuneaarhitectilor.ro/gradini-pierdute

  • Proiect ”Landscaping Project Promenade Mall – TowerScape-LandScape” / ”Grădina Cosmică Arhetipală”, câștigător al Secțiunii ”Arhitectura Spațiului Public și Urbanismul”, în cadrul Bienalei Naționale de Arhitectură 2014, in urma selectionarii internationale a celor 12 proiecte romanesti, care au facut parte din cele 420 proiecte europene nominalizate la ”2015 European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies Van der Rohe Award – Premiul Mies van der Rohe, https://miesarch.com/work/2791
  • Citare Articol ”Landscape Project wins prize at the Romania architecture Biennale 2014, in the section on Urban Planning”, despre proiectul, in urma selectionarii internationale a celor 12 proiecte romanesti, care au facut parte din cele 420 Proiecte europene nominalizate la ”2015 European Union Prize for Contemporary Architecture – Premiul Mies van der Rohe, Le Notre Institute – Linking Landscape Education, Research and Innovative Practice

http://ln-institute.org/public_lni/news_show_details.php?news_id=499

  • „Planning and designing sustainable and resilient landscapes”, carte, editori coordonatori Cerasella Craciun, Maria Boștenaru-Dan, ISBN 978-94-017-8535-8, Seria: Springer Geography, Editura Springer, Dordrecht, Heidelberg, New York, London, 2014

https://www.springer.com/gp/book/9789401785358

  • ”Space and time visualisation”, carte, editori: Boștenaru-Dan, Maria, Crăciun, Cerasella, ISBN 978-3-319-24940-7, eBook ISBN: 978-3-319-24942-1, Seria: Earth Sciences & Geography Editura Springer, 2016

https://www.springer.com/gp/book/9783319249407

  • Articol ”The role of the landscape in the Identity generation process”, coautori conf. dr. arh. Cerasella Crăciun, conf. dr. arh. Cristina Enache), publicat în cadrul Lumen International Conference – Logos Universality Mentality Education Novelty, 2013

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1877042813028085