Azi,14 decembrie 2020, publicăm rezultatele Concursului „Cercetători de Podiș 2020” în conformitate cu prevederile Regulamentului, concurs organizat în cadrul proiectului „Managementul Integrat al Podișului Nord Dobrogean”. Mulțumim pentru implicare și participare tuturor celor ce au concurat cât și celor ce au dorit și decis să susțină acest concurs.
Rezultatele concursului
[wpdm_package id=’242′]
Manualul Cercetătorului de Podiș
Manualul Cercetătorului de Podiș – ediția 2020 este dedicat în primul rând celor 20 de Cercetători de Podiș, câștigători ai concursului, dar și tuturor celor care vor să cunoască și să se familiarizeze cu habitatele naturale și speciile pentru a căror conservare au fost declarate cele 21 de arii naturale protejate din Podișul Nord Dobrogean.
Manualul Cercetătorului de Podiș – ediția 2020 (revizia 2.0) a fost realizat în cadrul Activității A.3.3. Podișul copiilor, subactivitatea Cercetător de Podiș 2020.
[wpdm_package id=’254′]
Votați! 13 noiembrie - 13 decembrie 2020, votul publicului! Am lansat sectiunea cu eseuri!
Cercetător de Podiș 2020
Vrei să fii Cercetător de Podiș? Noi îți oferim instrumentele! Poți fi unul din cei 20 care vor primi fiecare 1 set de echipament de cercetare format din 1 TABLETĂ + 1 BINOCLU + 1 BUSOLĂ.
Cum? Simplu. Răspunde printr-un eseu de 500 de cuvinte la întrebarea de mai jos. Votul publicului și juriul de experți vor decide.
Trimite eseul în perioada 12.10 – 06.11.2020, cu respectarea confidențialității cf. Regulamentului! Având în vedere condițiile speciale determinate de criza medicală Covid 19, eseurile vor fi scanate și transmise prin e-mail la contact@apnd.ro și comunicare@dakia.ro
ATENȚIE! Pentru detalii, trebuie să citești INTEGRAL Regulamentul concursului „Cercetător de Podiș 2020”. Vezi mai jos.
ATENȚIE! A fost completat Regulamentul cu Addendum cu prevederi privind participarea directă a elevilor la concurs.
Concursul „Cercetător de Podiș 2020” este organizat în cadrul proiectului „Managementul Integrat al Podișului Nord Dobrogean” finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, beneficiari Asociația pentru Dezvoltare Durabilă DAKIA în parteneriat cu Societatea „Progresul Silvic”.
Cine poate participa?
– Ești elev în ciclul primar sau gimnazial sau liceal.
– Urmezi cursurile uneia din școlile din cele 20 de localități pe al căror teritoriu administrativ se află ariile naturale protejate din Podișul Nord Dobrogean și anume comunele Baia, Beidaud, Casimcea, Ceamurlia de Jos, Cerna, Ciucurova, Dorobanțu, Dăeni, Horia, Izvoarele, Jurilovca, Mihai Bravu, Nalbant, Ostrov, Peceneaga, Sarichioi, Slava Cercheză, Stejaru, Topolog și orașul Babadag.
Cum poți câștiga?
Tema concursului „Cercetător de Podiș 2020” este „Dezvoltarea durabilă a comunităților locale din ariile naturale protejate”.
Răspunde printr-un eseu la întrebarea „Cum pot comunitățile locale din Podișul Nord Dobrogean să beneficieze de statutul de arie naturală protejată pentru a se dezvolta durabil?”
Cum trebuie redactat eseul?
Eseurile vor avea un conținut de maxim 500 de cuvinte, pe o singură foaie, indiferent de format. Eseurile pot fi scrise de mână. Eseurile pot conține și ilustrații, sub formă de diagrame, desene și imagini, realizate de autori sau din alte surse, și doar dacă sunt necesare. În cazul în care se folosesc în eseu imagini, desene, diagrame, texte ale altor autori, se vor menționa autorii lucrărilor de specialitate, sursele documentare utilizate.
În ce perioadă se desfășoară concursul ?
Eseurile sunt așteptate în perioada 12 octombrie – 6 noiembrie 2020. La fiecare școală din comunitățile vizate de proiect, sunt cadre didactice care îndrumă și facilitează relația cu acest concurs.
Cum sunt jurizate eseurile?
Eseurile câștigătoare sunt alese prin notare și clasare, prin combinarea și ponderarea voturilor primite din partea publicului cu notele acordate de juriul constituit. Votul publicului și jurizarea se desfășoară în perioada 13 noiembrie – 13 decembrie 2020.
Resurse documentare
Recomandăm participanților la concurs următoarele resurse documentare.
Concepte și principii de dezvoltare durabilă, sursa Ministerul Mediului
Link Concepte şi principii de Dezvoltare Durabilă
Acțiuni practice pentru realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă (Change Architects)
Sustainable Development in Protected Areas (Europarc2, Agne Jasinaviciute)
Learning Cities and Education for Sustainable Development (UNESCO, UIL)
The Sustainable Development Goals need forests (FAO,Food and Agriculture Organization of the United Nations)
Parktalk, securing nature, securing lives (UNDP PARK TALKS from the World Parks Congress, Andy Thompson)
Strengthening Livelihoods, Conservation, and Adaptation (International Conference on Ecotourism in Protected Areas)
Sustainable development/Ecology & Environment/Biology (FuseSchool)
America’s First Sustainable Urban Agrihood Debuts in Detroit (GM, 3BL Media)
Biodiversity – Making It Work on a Modern Farm (BASF)
Biodiversity in Farming – Farmer Stories (Target 100, Australian Good Meat)
Organic & Sustainable Farming (WholisticMatters)
Farming for a Sustainable Future (The Nature Conservancy)
Conservation Districts Sustain Agriculture: A Farmer’s Story (PA Conservation)
Leading Sustainable Tourism Destinations: STTP Case Studies (Global Sustainable Tourism Council – GSTC)
Principles of Sustainable Tourism Development (eppleyinstitute)
Sustainability explained (explainity® explainer video)
Regulamentul concursului și Addendum
Descărcați de aici. Documentul conține Regulamentul, inclusiv Anexa I – acordul de prelucrare a datelor privind câștigătorii, Anexa II – format de tabel de predare către organizator a eseurilor.
[wpdm_package id=’36’]
Descărcați de aici. Documentul este Addendum la Regulamentul concursului Cercetător de Podiș 2020, cu prevederi privind participarea directă a elevilor la concurs.
[wpdm_package id=’102′]
Afișul concursului „Cercetător de Podiș 2020”
Descărcați de aici. [wpdm_package id=’44’]
Cine organizează concursul?
Asociația pentru Dezvoltare Durabilă DAKIA din partea Administrației Podișului Nord Dobrogean. Concursul „Cercetător de Podiș 2020” este organizat în cadrul proiectului „Managementul Integrat al Podișului Nord Dobrogean” finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare, beneficiari Asociația pentru Dezvoltare Durabilă DAKIA în parteneriat cu Societatea „Progresul Silvic”. Site-ul proiectului este https://apnd.ro/
Alte detalii
Contact: Tiberiu Cazacioc, expert comunicare și relații publice, la tel.: 0766 243 944 sau la adresa de e-mail comunicare@dakia.ro