Acest mini-site, denumit Porțile deschise ale Podișului Nord Dobrogean a fost creat pentru a informa dar și pentru a atrage atenția privitor la importanța conservării biodiversității și oportunitățile de dezvoltare durabilă generate de planul de management și modul în care Administrația Podișului Nord Dobrogean le poate susține. Ne adresăm celor care trăiesc în cele 84.000 ha ale Podișului Nord Dobrogean dar și altor factori interesați: populația locală, deținătorii și administratorii de terenuri și resurse naturale, agenții economici, instituțiile de cult, asociațiile din domeniul agriculturii și vânătorii, universitățile, autorități locale, publicul larg. Mai multe informații despre proiectul „Managementul Integrat al Podișului Nord Dobrogean” https://apnd.ro/.

10 concepte
de dezvoltare durabilă
Știi și câștigi
cu Podișul Nord Dobrogean
Idei de afaceri durabile
în Podișul Nord Dobrogean
Capacitate de suport și
servicii ecosistemice
Monitorizare voluntară
Dobrogea sălbatică
Ce spun prietenii noștri
  • Bolbelasmus unicornis – cărăbuş cu corn

    „Proiectul acesta este de interes. Mă hrănesc cu trufe, ciuperci. Dar sunt amenințat de schimbările în gestionarea pădurilor, de schimbarea structurii pădurilor și mai ales de plantările cu specii exotice, iar în viitor de efectele schimbărilor climatice ce ar duce la extinderea fenomenului de aridizare a zonei în paralel cu schimbarea vegetației.” Credit foto: Cosmin-Ovidiu Manci.–Bolbelasmus. Bolbelasmus unicornis. Cărăbușul cu corn.

  • Elaphe sauromates (quatuorlineata) – balaur mare, balaur dobrogean

    „Ce bine că faceți asta! Din păcate lumea crede că sunt periculos și mă cam fugărește. Ăsta sunt eu: neveninos, mănânc pe cei mai mici decât mine, nu oameni. Sunt cel mai mare şarpe din România, cu o lungime de 120-160 (rar 260) cm, foarte puternic. Culoarea mea este în general gălbuie, cu spatele uşor castaniu-gălbui (femelele fiind mai întunecate). Cum mă recunoașteți? Capul este cafeniu, cu două pete negre lungi, câte una de fiecare parte, de la ochi către colţul gurii.” Credit foto: Dan Cogălniceanu.–Elaphe sauromates (quatuorlineata). Balaur mare, balaur dobrogean.

  • Locuitori

    „Am găsit prin voi, informații utile despre idei de afaceri în Podișul Nord Dobrogean. Discutăm numai și numai despre conservare. Bon, bon dar și oamenii trebuie să trăiască din ceva, hai să îmbinăm utilul cu plăcutul. Zic!” Credit foto: Rodica Plăiașu/Alexandra Telea–Stere, un locuitor din Podișul Nord Dobrogean