Egretta garzetta – egretă mică

Este obiectiv de conservare în ROSPA0100 Stepa Casimcea și ROSPA0040 Dunărea Veche-Brațul Măcin.

Etimologia sau de unde provine denumirea științifică:

Cuvântul francez aigrette – cu referire la penele ornamentale lungi din partea posterioară a capului şi garzetta – numele italian al egretei mici.

Egretta garzetta - egretă mică

FOTO Cosmin Manci

Este zveltă şi elegantă, cu o lungime a corpului de 55 – 65 cm şi o greutate de 350 – 550 g. Anvergura aripilor este cuprinsă între 88 – 106 cm. Adulţii au înfăţişare similară. Penajul este complet alb. Degetele galbene ce contrastează cu picioarele negre şi ciocul negru. În partea posterioară a capului are 2 – 3 pene ornamentale lungi şi înguste.

Soseşte la începutul lunii aprilie din cartierele de iernare din Africa. Cuibăreşte în colonii mixte alături de alte specii de stârci şi cormorani. Este specia cea mai tăcută dintre stârci. Cuibul este amplasat pe sălcii şi uneori în stuf sau lăstărişuri dese din apropierea băltilor. La construirea cuibului, alcătuit din crengi şi stuf, participă cei doi părinţi. Clocitul e asigurat de ambii părinţi.

Se hrăneşte cu peştişori, broaşte şi mici animale acvatice. Vânează stând la pândă sau deplasându-se cu atenţie în ape mici.

Este obiectiv de conservare în ROSPA0100 Stepa Casimcea și ROSPA0040 Dunărea Veche-Brațul Măcin.