Ciconia nigra – barza neagră, cocostârc negru, barză țigănească
Este obiectiv de conservare în ROSPA0091 Pădurea Babadag, ROSPA0100 Stepa Casimcea și ROSPA0040 Dunărea Veche-Brațul Măcin.
AcasăBiodiversitatePăsăriCiconia nigra – barza neagră, cocostârc negru, barză țigănească
Ciconia nigra – barza neagră, cocostârc negru, barză țigănească
Este obiectiv de conservare în ROSPA0091 Pădurea Babadag, ROSPA0100 Stepa Casimcea și ROSPA0040 Dunărea Veche-Brațul Măcin.
Etimologia sau de unde provine denumirea științifică
ciconia – barză, este de origine latină şi a fost dat de zoologul Mathurin Jacques Brisson (1723-1806), iar nigra – negru (latină), cu referință la culoarea penajului.
FOTO Cosmin Manci
Ca dimensiuni este cu puţin mai mică decât barza albă. Lungimea corpului este de 90 – 105 cm şi o greutate medie de 3.000 g. Anvergura aripilor este cuprinsă între 173 – 205 cm. Adulţii au înfăţişare similară şi ating acest stadiu numai în al patrulea an de viaţă.
Este o specie migratoare ce iernează în Africa și sosește în Podișul Nord Dobrogean la sfârșitul lunii martie. Comparativ cu barza albă soseşte primăvara mai târziu şi pleacă toamna mai târziu (C. Rosetti Bălănescu). Cuibul este amplasat în treimea superioară a arborilor bătrâni și e o construcţie mare (poate depăşi 1 m în diametru şi chiar în înălţime), fiind alcătuit din crengi fixate cu pământ. În interior este căptuşit cu muşchi, resturi vegetale sau balegă uscată. Retrase şi sfioase, cuibăresc în păduri, în cuiburi pe care le folosesc mai mulţi ani şi pe care le repară şi consolidează în fiecare an. După ce au fost depuse ouăle este alungată foarte greu de la cuib.
Se hrăneşte în special cu ţipari când îi găseşte, mamifere mici, pui de păsări, ouă, broaşte, moluşte, lipitori, râme, şopârle, şerpi, insecte.
……………………
ROSPA0091 Pădurea Babadag, ROSPA0100 Stepa Casimcea.
Specia poate fi observată în timpul migrației, astfel Podișul Nord Dobrogean este traversat de 3.000 – 8.000 exemplare de uliu păsărar, dintre acestea 1.000 – 3.000 traversează situl Stepa Casimcea, iar 1.500 – 5.000 traversează situl Pădurea Babadag.
Importanța economică a speciei este dată de însuși rolul acesteia în cadrul ecosistemului, spre exemplu prin controlul populațiile de rozătoare contribuie la o agricultură și practică forestieră sustenabilă, reducând necesitatea folosirii substanțelor chimice și biocidelor și în acelasi timp stopează răspândirea bolilor, rozătoarele fiind vectori ai multor boli. De asemenea, în ultimii ani uliu păsărar este o speciei de interes eco-turistic.
Specie menționată în Anexa II – Convenția privind conservarea vieții sălbatice și a habitatelor naturale din Europa, adoptată la Berna la 19 septembrie 1979, Anexa I I- Convenția privind conservarea speciilor migratoare de animale sălbatice, adoptată la Bonn la 23 iunie 1979, Lista Roșie a speciilor amenințate IUCN 2018 (LC), Anexa II – Convenția privind comerțul internațional cu specii sălbatice de faună și floră pe cale de dispariție (CITES).
În prezent specia este afectată de activități antropice precum agricultura intensivă, schimbarea culturilor, pășunatul intensiv, utilizarea substanțelor chimice în practicile agricole, managementul neadecvat al fondului forestier, falconerie, toate acestea ducând la modificarea, fragmentare și reducerea habitatului de hrănire și de cuibărit, precum și la deranjul speciei.
Amenințările principale sunt continuarea gestionarii neadecvate a pădurii, construirea de parcuri eoliene care pot produce moartea prin coliziune, folosirea intensiva a substanțelor chimice în practicile agricole, monoculturile.
Măsuri active de conservare:
Măsuri restrictive: