Buteo rufinus – șorecar mare
Este obiectiv de conservare în ROSPA0091 Pădurea Babadag, ROSPA0100 Stepa Casimcea și ROSPA0040 Dunărea Veche-Brațul Măcin.
AcasăBiodiversitatePăsăriButeo rufinus – șorecar mare
Buteo rufinus – șorecar mare
Este obiectiv de conservare în ROSPA0091 Pădurea Babadag, ROSPA0100 Stepa Casimcea și ROSPA0040 Dunărea Veche-Brațul Măcin.
Etimologia sau de unde provine denumirea științifică
buteo – latinescul şorecar și rufus – roşiatic, cu referire la penajul păsării.
FOTO Marius Drugă
Penajul are o variabilitate mare fiind roşiatic, roșu pal sau roșu închis. Adulţii au înfăţişare similară. Lungimea corpului este de 50 – 58 cm şi greutatea medie de 1.100 g pentru mascul şi 1.300 g pentru femelă. Anvergura aripilor este cuprinsă între 130 – 155 cm.
Este o specie migratoare ce iernează în Turcia, Transcaucazia, Orientul Mijlociu, nordul Africii şi nordul Indiei și sosește în aprilie pentru cuibărit în Podișul Nord Dobrogean. Cuibăreşte în copacii de la marginea zonelor deschise, în crăpăturile stâncilor sau reconstruieşte cuiburile părăsite ale altor specii. Cuibul este alcătuit din crengi care formează o împletitură şi este căptuşit cu materiale mai moi, precum lână sau frunze. Este o specie monogamă ce trăiește în jur de 8 ani.
Şorecarul mare este o specie caracteristică zonelor deschise, aride, stepice şi terenurilor agricole abandonate. Se hrăneşte cu mamifere mici, păsări, reptile şi insecte. Pentru hrănire, planează în cercuri largi utilizând curenţii calzi ascendenţi sau poate pândi hrana de pe stâlpi sau alte puncte fixe. Urmăreşte în miriştile aprinse, animalele care părăsesc teritoriul şi pândeşte intrarea în galeriile rozătoarelor.
……………………
ROSPA0091 Pădurea Babadag, ROSPA0100 Stepa Casimcea.
Specia poate fi observată în timpul migrației, astfel Podișul Nord Dobrogean este traversat de 3.000 – 8.000 exemplare de uliu păsărar, dintre acestea 1.000 – 3.000 traversează situl Stepa Casimcea, iar 1.500 – 5.000 traversează situl Pădurea Babadag.
Importanța economică a speciei este dată de însuși rolul acesteia în cadrul ecosistemului, spre exemplu prin controlul populațiile de rozătoare contribuie la o agricultură și practică forestieră sustenabilă, reducând necesitatea folosirii substanțelor chimice și biocidelor și în acelasi timp stopează răspândirea bolilor, rozătoarele fiind vectori ai multor boli. De asemenea, în ultimii ani uliu păsărar este o speciei de interes eco-turistic.
Specie menționată în Anexa II – Convenția privind conservarea vieții sălbatice și a habitatelor naturale din Europa, adoptată la Berna la 19 septembrie 1979, Anexa I I- Convenția privind conservarea speciilor migratoare de animale sălbatice, adoptată la Bonn la 23 iunie 1979, Lista Roșie a speciilor amenințate IUCN 2018 (LC), Anexa II – Convenția privind comerțul internațional cu specii sălbatice de faună și floră pe cale de dispariție (CITES).
În prezent specia este afectată de activități antropice precum agricultura intensivă, schimbarea culturilor, pășunatul intensiv, utilizarea substanțelor chimice în practicile agricole, managementul neadecvat al fondului forestier, falconerie, toate acestea ducând la modificarea, fragmentare și reducerea habitatului de hrănire și de cuibărit, precum și la deranjul speciei.
Amenințările principale sunt continuarea gestionarii neadecvate a pădurii, construirea de parcuri eoliene care pot produce moartea prin coliziune, folosirea intensiva a substanțelor chimice în practicile agricole, monoculturile.
Măsuri active de conservare:
Măsuri restrictive: