Aythya nyroca – raţa roşie/rața cu ochi albi
Este obiectiv de conservare în ROSPA0040 Dunărea Veche-Brațul Măcin.
AcasăBiodiversitatePăsăriAythya nyroca – raţa roşie, rața cu ochi albi
Aythya nyroca – raţa roşie/rața cu ochi albi
Este obiectiv de conservare în ROSPA0040 Dunărea Veche-Brațul Măcin.
Etimologia denumirii științifice
Aythya – este numele grecesc al unei specii marine neidentificate, iar nâroc – denumirea în limba rusă a unor specii de rațe din acest gen
FOTO Cosmin Manci
Ambele sexe au colorit general maroniu, cu spatele contrastant mai închis la culoare. Masculul are coloritul capului mai deschis și maroniul cu nuanțe roșcate, iar irisul deschis la culoare. .
Lungimea corpului este de 38 – 42 cm şi o greutate medie de circa 580 g pentru masculi şi 520 g pentru femele. Anvergura aripilor este cuprinsă între 60 – 67 cm.
Este o specie migratoare ce iernează de obicei în sudul Europei, Asia Mică, nord-vestul și vestul Africii, Orientul Apropiat și Asia de Sud-Est, dar în ultima perioadă s-a constat că o parte din exemplare rămân să ierneze și la noi. Perechile se formează în cartierele de iernare. Cuibărește foarte aproape de apă pe substrat solid pe maluri sau pe insuliţe în vegetaţia densă palustră. Cuibul este format din stuf sau resturi vegetale, aşezat pe sol în apropierea apei sau chiar pe plauri. Deşi este o raţă scufundătoare, preferă ape puţin adânci (30 – 100 cm) şi trăieşte destul de ascunsă pe ochiuri de apă rămase libere în stufăriile dese. Cuibăreşte solitar sau în grupuri mici.
Se hrăneşte cu plante acvatice, moluşte, insecte şi peşti.