Bombina bombina – buhai de baltă/izvoraș

Etimologia sau de unde provine denumirea științifică

Bombina provine din latinescul bombus – a scoate sunete stridente, o caracteristică a sunetelor de împerechere ale masculilor speciei

Este o broască de dimensiuni mici, de până la 5 cm, cu corp îndesat și colorit extrem de variabil, incluzând pe spate nuanțe de cenușiu, cenușiu-bej, negru-cenușiu sau brun-cenușiu, mai rar cu porțiuni colorate în verde-deschis, cu pete negre sau măslinii, iar pe abdomen negru-albăstrui cu galben-portocaliu până la roșu, cu pete mari, neregulate, portocalii sau roșii și cu puncte albe.

Este o specie diurnă, predominant acvatică, nepretențioasă, instalându-se în orice ochi de apă, permanent sau temporar. Intră în apă primăvara devreme, în martie, şi se retrage în toamnă pentru hibernare pe uscat, în galerii de rozătoare, în gropi sau chiar pe sub pietre. Se hrăneşte cu insecte, melci mici şi viermi.

Larvele sunt consumate de peşti şi unele insecte, dar adulţii au foarte puţini duşmani datorită glandelor veninoase din negii pielii care secretă un lichid alb, vâscos, cu miros acid, iritant, coloritul intens semnalând exact faptul că este o specie toxică.

Este obiectiv de conservare în ROSCI0201 Podișul Nord Dobrogean și specie strict protejată.