Noutăți

17 iunie: Ziua mondială de combatere a deșertificării și a secetei

Posted by:

Ziua mondială de combatere a deșertificării și a secetei

Ziua mondială de combatere a deșertificării și a secetei

Conform Curții de Conturi a Uniunii Europene, în „Raportul special nr. 33/2018: Combaterea deșertificării în UE: o amenințare din ce în ce mai mare, care impune acțiuni suplimentare”, „Deșertificarea este o formă de degradare a terenurilor în zonele uscate, fiind cauzată atât de activitățile umane, cât și de schimbările climatice.”

Cum anume? „Activitățile umane. Utilizarea excesivă sau ineficientă a apei, de exemplu prin utilizarea de tehnici de irigare ineficiente, reduce aprovizionarea globală cu apă în zonă, ceea ce ar putea duce la dispariția vegetației și, în cele din urmă, la deșertificare. Pășunatul excesiv și despădurirea pot duce la deșertificare, deoarece ambele elimină sau deteriorează vegetația care protejează terenurile și păstrează umezeala și fertilitatea acestora. Studiile au arătat că abandonarea terenurilor poate fi un factor care contribuie la creșterea gradului de vulnerabilitate a acestora la degradare și la deșertificare. Lipsa activităților umane poate avea însă și efecte benefice, cum ar fi revitalizarea solurilor, creșterea biodiversității sau reîmpădurirea activă.”

În ce fel afectează solul, schimbările climatice? „Deoarece temperaturile medii cresc, iar perioadele de secetă și alte fenomene meteorologice extreme cresc în frecvență și intensitate ca urmare a schimbărilor climatice, degradarea terenurilor uscate (și, prin urmare, deșertificarea) tinde să crească. Atunci când terenurile sunt extrem de uscate, ele sunt sensibile la eroziune inclusiv în timpul viiturilor, când stratul superficial al solului este rapid îndepărtat, degradând și mai mult suprafața terenului.”

Ziua mondială de combatere a deșertificării și a secetei este un eveniment anual, în fiecare 17 iunie, pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la prezența deșertificării și a secetei și pentru a evidenția metodele de prevenire a deșertificării și a recuperării după secetă.

Ziua a fost proclamată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite la 30 ianuarie 1995, având la bază Convenția ONU privind combaterea deșertificării. Tema anului 2020: „Alimente. Hrană. Fibră. Legăturile dintre consum și sol.”

 

0
  Related Posts
  • No related posts found.