Veratrum nigrum – știrigoaie neagră

Etimologia sau de unde provine denumirea științifică

Veratum, veratus, veratrum (latină) împrumutat din („hellebore”), din proto-indo-european * („a răsuci, a zdrobi”); nigrum, niger (latină) = negru strălucitor, noapte.

Veratrum nigrum
Veratrum nigrum
  • Caracteristicile speciei

    Caracteristicile speciei

    Plantă ierbacee, cu frunze mari, cu nervuri vizibile. Tulpina înaltă, neramificată. Flori de culoare roză liliachie deschisă, uniformă sau cu un desen în formă de șah. Fructul o capsulă voluminoasă, umflată, lungă de (30) 45-65 mm în diametru, brună până la negricioasă. Înfloreşte în iunie – august. Vegetează prin pajiști, tufărișuri, margini și tăieturi de pădure.

  • Prezență în Podișul Nord Dobrogean

    Prezență în Podișul Nord Dobrogean

    În Podișul Nord Dobrogean este specie de interes conservativ în: rezervația naturală Vârful Secaru, rezervația naturală Babadag– Codru, rezervația naturală Valea Mahomencea.

  • Importanță ecologică

    Importanță ecologică

    Plantă care vegetează prin păduri, locuri umede și umbrite; componentă de bază a diversităţii biologice în areale umede şi semiaride cu soluri bine structurate bogate în humus.

  • Importanță economică

    Importanță economică

    Caracteristic tuturor speciilor ce aparțin genului Veratrum este rădăcina de culoare neagră ce conține veratridine, un alcaloid cu acțiune neurotoxică foarte virulentă (chiar mai puțin de 1 gram de pulbere de rădăcină uscată de Veratrum, provoacă moartea în câteva ore). Amerindienii își înmuiau vârfurile săgeților în sucul extras din rădăcinile unora dintre speciile genului. Dar tot ei amestecau extrasul respectiv, prelevat însă iarna, cu alte plante ce-i atenuau primului efectul toxic, potențându-i-le, totodată, pe cele medicinale (hipotensive). Chinezii folosesc și ei diverse preparate pe bază de veratridină naturală, dar cu o mare doză de risc, nereușind să controleze efectele de exacerbare a toxicității provocate de celelalte componente vegetale. Pentru uz extern, ca insecticid, decoctul din Veratrum a fost folosit în China, dar și în Europa.

  • Importanță pentru conservare

    Importanță pentru conservare

    Specie autohtonă, spontană, comună, larg răspândită, menționată în Lista Roşie a Plantelor Superioare din România (Oltean & al. 1994).

  • Presiunile/amenințările

    Presiunile/amenințările

    În prezent specia este amenințată de înlocuirea pădurii cu terenuri arabile sau tufărişuri, iar în viitor de efectele schimbărilor climatice ce ar duce la extinderea fenomenului de aridizare a zonei.

  • Măsuri de conservare

    Măsuri de conservare

    Interzicerea schimbării utilităţii terenurilor prin transformare în teren agricol. Conservarea habitatului caracteristic.