Tanacetum millefolium – valentiță

Etimologia sau de unde provine denumirea științifică

Stachys – genul a fost numit de Linnaeus în Species Plantarum în 1753. Numele este derivat din cuvântul grecesc σταχυς (stachys), care înseamnă „ spic de cereale” și se referă la faptul că inflorescența este adesea situaltă apical (în vârf). Numele speciei angustifolia provine din latină şi se referă la „frunză îngustă”.

Tanacetum millefolium
Tanacetum millefolium
  • Caracteristicile speciei

    Caracteristicile speciei

    Plantă ierboasă, cu tulpini înalte de 40-60 cm, ramificate, cu ramurile subțiri și erecte. Frunze late de 0,5-1,5 mm, cele inferioare aproape egale cu florile, cele superioare mai scurte decât acestea. Flori galben-purpurii sau roz-alburii, cu codițe scurte, lungi de 3-5 mm, dispuse câte 2 la distanță, formând o inflorescență lungă de 5-25 cm. Înfloreşte în în iunie – iulie.

    Specie heliofilă, termofilă, ultraxerofilă, saxicolă, este prezentă in pajiști xerice, stâncoase.

  • Prezență în Podișul Nord Dobrogean

    Prezență în Podișul Nord Dobrogean

    În Podișul Nord Dobrogean este specie de interes conservativ în rezervațiile naturale Colțanii Mari și Muchiile Cernei-Iaila

  • Importanță ecologică

    Importanță ecologică

    Plantă xerofitică (iubitoare de uscăciune), heliofilă, termofilă, ultraxerofilă, saxicolă; componentă de bază a diversităţii biologice în areale aride de tip pajişte, tufăriş şi stâncărie

  • Importanță economică

    Importanță economică

    Plantă medicinală cu efect cicatrizant, emolient.

  • Importanță pentru conservare

    Importanță pentru conservare

    Specie autohtonă, spontană, importantă pentru Dobrogea, menționată în Lista Roşie a Plantelor Superioare din România (Oltean & al. 1994).

  • Presiunile/amenințările

    Presiunile/amenințările

    În prezent specia este amenințată de înlocuirea pajiștilor cu terenuri arabile și de pășunat, iar în viitor de efectele schimbărilor climatice ce ar duce la extinderea fenomenului de aridizare a zonei.

  • Măsuri de conservare

    Măsuri de conservare

    Controlul păşunatului prin încărcarea optimă cu animale în pajiștile. Conservarea habitatul specific, interzicerea schimbării utilizării terenului.