Sophora prodanii

Etimologia sau de unde provine denumirea științifică

Sophora din grecescului antic σοφός , sophós, („înțelept”); prodanii – este o dedicaţie pentru botanistul şi naturalistul român I. Prodan.

Sophora prodanii
Sophora prodanii
 • Caracteristicile speciei

  Caracteristicile speciei

  Plantă ierbacee, cu tulpină groasă uneori lignificată la bază, înaltă de 50-75 cm, ramificată de la bază, cu ramuri frunzoase. Flori în racem spiciform, lung de 12-26 cm. Corola palid galbenă. Înfloreşte în iulie – august. Prin poieni, la marginea pădurilor.

 • Prezență în Podișul Nord Dobrogean

  Prezență în Podișul Nord Dobrogean

  În Podișul Nord Dobrogean este specie de interes conservativ în: rezervația naturală Korum Tarla.

 • Importanță ecologică

  Importanță ecologică

  Plantă perenă, umbrofilă, mezofilă, estivală, caracteristică pădurilor de foioase din nordul Dobrogei, componentă de bază a diversităţii biologice în areale semiaride cu soluri bine structurate.

 • Importanță economică

  Importanță economică

  Plantă ornamentală utilizată în amenajarea de spaţii verzi, grădini, parcuri. Plantă medicinală utilizată sub formă de tinctură.

 • Importanță pentru conservare

  Importanță pentru conservare

  Specie autohtonă, spontană, importantă pentru Dobrogea, menționată în Lista Roşie a Plantelor Superioare din România (Oltean & al. 1994).

 • Presiunile/amenințările

  Presiunile/amenințările

  În prezent specia este amenințată de înlocuirea pajiștilor si tufărişurilor cu terenuri arabile și de pășunat, iar în viitor de efectele schimbărilor climatice ce ar duce la extinderea fenomenului de aridizare a zonei.

 • Măsuri de conservare

  Măsuri de conservare

  Interzicerea schimbării utilităţii terenurilor prin transformare în teren agricol. Conservarea habitatului caracteristic.