Sophora prodanii

Etimologia sau de unde provine denumirea științifică

Sophora din grecescului antic σοφός , sophós, („înțelept”); prodanii – este o dedicaţie pentru botanistul şi naturalistul român I. Prodan.

Sophora prodanii
Sophora prodanii
  • Caracteristicile speciei

    Caracteristicile speciei

    Plantă ierbacee, cu tulpină groasă uneori lignificată la bază, înaltă de 50-75 cm, ramificată de la bază, cu ramuri frunzoase. Flori în racem spiciform, lung de 12-26 cm. Corola palid galbenă. Înfloreşte în iulie – august. Prin poieni, la marginea pădurilor.

  • Prezență în Podișul Nord Dobrogean

    Prezență în Podișul Nord Dobrogean

    În Podișul Nord Dobrogean este specie de interes conservativ în: rezervația naturală Korum Tarla.

  • Importanță ecologică

    Importanță ecologică

    Plantă perenă, umbrofilă, mezofilă, estivală, caracteristică pădurilor de foioase din nordul Dobrogei, componentă de bază a diversităţii biologice în areale semiaride cu soluri bine structurate.

  • Importanță economică

    Importanță economică

    Plantă ornamentală utilizată în amenajarea de spaţii verzi, grădini, parcuri. Plantă medicinală utilizată sub formă de tinctură.

  • Importanță pentru conservare

    Importanță pentru conservare

    Specie autohtonă, spontană, importantă pentru Dobrogea, menționată în Lista Roşie a Plantelor Superioare din România (Oltean & al. 1994).

  • Presiunile/amenințările

    Presiunile/amenințările

    În prezent specia este amenințată de înlocuirea pajiștilor si tufărişurilor cu terenuri arabile și de pășunat, iar în viitor de efectele schimbărilor climatice ce ar duce la extinderea fenomenului de aridizare a zonei.

  • Măsuri de conservare

    Măsuri de conservare

    Interzicerea schimbării utilităţii terenurilor prin transformare în teren agricol. Conservarea habitatului caracteristic.