Salvia aethiopis – Șerlai

Etimologia sau de unde provine denumirea științifică

Salvia, salvus (latină) = bine, nevătămat, sănătos; aethiopis, aethiops, provine din grecescul Αἰϑίοψ Aithíops Ethiopian (din αἰϑός aithós = ars, negricios, maroniu și din ὄψις ópsis volto = aspect), un termen care se referă la populațiile de culoare și, prin urmare, la africani, în special locuitorilor din Etiopia actual.

Salvia aethiopis
Salvia aethiopis
 • Caracteristicile speciei

  Caracteristicile speciei

  Plantă bienală-perenă. Tulpină înaltă de 30-100 cm, viguroasă. Inflorescenţă mare, piramidală, cu ramurile purtând câte 6-10 flori. Corolă albă, lungă de 12-22 mm. Înfloreşte în iunie – iulie.  Specie sporadică, în zona de câmpie şi în cea colinară, pe coaste aride, prin pajişti şi tufărişuri, locuri ruderale, fâneţe şi păşuni nisipoase sau pietroase, pe marginea drumurilor, în stepe.

 • Prezență în Podișul Nord Dobrogean

  Prezență în Podișul Nord Dobrogean

  În Podișul Nord Dobrogean este specie de interes conservativ în: situl Natura 2000 ROSCI0201 Podișul Nord Dobrogean

 • Importanță ecologică

  Importanță ecologică

  Plantă xerofitică (iubitoare de uscăciune), componentă de bază a diversităţii biologice în areale aride de tip pajişte, tufăriş şi stâncărie.

 • Importanță economică

  Importanță economică

  Plantă medicinală cu efect cicatrizant, emolient, utilizată în tratamentul hemoroizilor,durerilor de gât, ca pansament gastric, etc.

 • Importanță pentru conservare

  Importanță pentru conservare

  Specie autohtonă, spontană, comună, larg răspândită, menționată în Lista Roşie a Plantelor Superioare din România (Oltean & al. 1994)

 • Presiunile/amenințările

  Presiunile/amenințările

  În prezent specia este amenințată de înlocuirea pajiștilor cu terenuri arabile și de pășunat, iar în viitor de efectele schimbărilor climatice ce ar duce la extinderea fenomenului de aridizare a zonei.

 • Măsuri de conservare

  Măsuri de conservare

  Controlul păşunatului prin încărcarea optimă cu animale în pajiștile. Conservarea habitatul specific, interzicerea schimbării utilizării terenului.