Neottia nidus-avis – trânji, cuibușor, orhidee

Etimologia sau de unde provine denumirea științifică

Numele genului Neottia înseamnă „cuib”, o referință la structura rădăcină încurcată a orhideelor ​​din acest gen. Epitetul specific nidus-avis înseamnă „cuib de pasăre”, făcând mai degrabă denumirea genului de prisos!

Neottia nidus-avis - trânji, cuibușor, orhidee
Neottia nidus-avis - trânji, cuibușor, orhidee
 • Caracteristicile speciei

  Caracteristicile speciei

  Plantă perenă, parazită, brună-gălbuie. Tulpină dreaptă, groasă, înaltă de 20-40 (60) cm, cu 4-5 frunze reduse. Inflorescența multifloră, adesea alungită, la bază de obicei laxă, întreruptă, mai compactă spre vârf. Flori deschis-brune, cu miros de miere. Înfloreşte în în lunile mai,iunie, iulie.

  Specie mezofilă,este frecventă în păduri umbroase, pe soluri bogate în humus.

 • Prezență în Podișul Nord Dobrogean

  Prezență în Podișul Nord Dobrogean

  În Podișul Nord Dobrogean este specie de interes conservativ în rezervația naturală Babadag – Codru

 • Importanță ecologică

  Importanță ecologică

  Neottia nu conține pigmenți fotosintetici, sau aceștia sunt insuficienți pentru a susține nutriția plantei adulte, despre care se crede că se bazează în totalitate pe o relație micoheterotrofă sau parazitară cu ciuperci, în primul rând din familia Russulaceae. 

  Plantă saprofită (orchidee -cormofit saprofit) rădăcinile sale coabitează cu fungi şi bacterii care descompun materia organică până în stadii în care poate fi absorbită, parazitează pe rădacinile arborilor pentru a-şi completa deficitul de azot din sol, componentă de bază a diversităţii biologice în areale aride cu soluri scheletice.

 • Importanță economică

  Importanță economică

  Plantă ornamentală, utilizată în amenajarea curţilor, grădinilor şi a spaţiilor verzi. În medicina populară românească poartă numele „buruiana de trânji”  şi este cunoscută ca un important remediu în tratarea hemoroizilor.

 • Importanță pentru conservare

  Importanță pentru conservare

  Specie autohtonă, spontană, foarte rară, vulnerabilă, menționată în Lista Roşie a Plantelor Superioare din România (Oltean & al. 1994).

 • Presiunile/amenințările

  Presiunile/amenințările

  În prezent specia este amenințată de înlocuirea pădurilor cu tufărişuri şi terenuri arabile, iar în viitor de efectele schimbărilor climatice ce ar duce la extinderea fenomenului de aridizare a zonei.

 • Măsuri de conservare

  Măsuri de conservare

  Interzicerea schimbării utilităţii terenurilor prin transformare în teren agricol.

  Conservarea habitatului caracteristic.

  Interzicerea colectării florilor şi a plantei în întregime.