Mercurialis ovata – brei

Etimologia sau de unde provine denumirea științifică

Mercurialis, din Mercurius (latină) (vezi Mercur). Înțelesul „aparținând zeului Mercur, având forma sau calitățile atribuite lui Mercur” (cu referire la rolul său de zeu al comerțului sau ca vestitor și ghid. Mercurialis (latină) =  zeul Mercur, fiul lui Jupiter; ovata, ovātus (latină) = a ovaţiona, bucură-te, aplaudă, a-l ovaţiona pe fiul lui Jupiter.

Mercurialis ovata - brei
Mercurialis ovata - brei
  • Caracteristicile speciei

    Caracteristicile speciei

    Plantă perenă, tulpină înaltă de 20-40 cm, la bază colorată în violet. Frunze verzi-închis. Flori mascule glomerate, dispuse în inflorescenţe spiciforme lung pedunculate, cele femele mai scurt pedunculate. Înfloreşte în aprilie – mai.

    Este întâlnită prin tufişuri, margini de păduri, fâneţe, poieni, pe soluri pietroase, bogate în humus.

  • Prezență în Podișul Nord Dobrogean

    Prezență în Podișul Nord Dobrogean

    În Podișul Nord Dobrogean este specie de interes conservativ în: rezervația naturală Vârful Secaru, rezervația naturală Babadag– Codru, rezervația naturală Valea Mahomencea, rezervația naturală Valea Ostrovului

  • Importanță ecologică

    Importanță ecologică

    Plantă care vegetează prin tufărişuri, la marginea pădurilor, fâneţe, poieni, pe soluri pietroase, bogate în humus; componentă de bază a diversităţii biologice în areale semiaride cu soluri bine structurate.

  • Importanță economică

    Importanță economică

    Este o plantă otrăvitoare care conţine compuşi chelaţi ai mercurului, care prin încălzire completă se denatureză şi îşi pierde din toxicitate. Sucul plantei este emetic, oftalmic și purgativ. Poate fi utilizat extern pentru tratarea durerilor menstruale, a urechii și a problemelor oculare, a negilor și a rănilor. Se poate face o loțiune din plantă pentru pansament extern antiseptic datorită capacității sale de a înmuia și hidrata pielea.

  • Importanță pentru conservare

    Importanță pentru conservare

    Specie autohtonă, spontană, comună, larg răspândită, menționată în Lista Roşie a Plantelor Superioare din România (Oltean & al. 1994).

  • Presiunile/amenințările

    Presiunile/amenințările

    În prezent specia este amenințată de înlocuirea pădurii şi a tufărişurilor cu terenuri arabile și de pășunat, iar în viitor de efectele schimbărilor climatice ce ar duce la extinderea fenomenului de aridizare a zonei

  • Măsuri de conservare

    Măsuri de conservare

    Interzicerea schimbării utilităţii terenurilor prin transformare în teren agricol. Conservarea habitatului caracteristic.