Mercurialis ovata – brei

Etimologia sau de unde provine denumirea științifică

Mercurialis, din Mercurius (latină) (vezi Mercur). Înțelesul „aparținând zeului Mercur, având forma sau calitățile atribuite lui Mercur” (cu referire la rolul său de zeu al comerțului sau ca vestitor și ghid. Mercurialis (latină) =  zeul Mercur, fiul lui Jupiter; ovata, ovātus (latină) = a ovaţiona, bucură-te, aplaudă, a-l ovaţiona pe fiul lui Jupiter.

Mercurialis ovata - brei
Mercurialis ovata - brei
 • Caracteristicile speciei

  Caracteristicile speciei

  Plantă perenă, tulpină înaltă de 20-40 cm, la bază colorată în violet. Frunze verzi-închis. Flori mascule glomerate, dispuse în inflorescenţe spiciforme lung pedunculate, cele femele mai scurt pedunculate. Înfloreşte în aprilie – mai.

  Este întâlnită prin tufişuri, margini de păduri, fâneţe, poieni, pe soluri pietroase, bogate în humus.

 • Prezență în Podișul Nord Dobrogean

  Prezență în Podișul Nord Dobrogean

  În Podișul Nord Dobrogean este specie de interes conservativ în: rezervația naturală Vârful Secaru, rezervația naturală Babadag– Codru, rezervația naturală Valea Mahomencea, rezervația naturală Valea Ostrovului

 • Importanță ecologică

  Importanță ecologică

  Plantă care vegetează prin tufărişuri, la marginea pădurilor, fâneţe, poieni, pe soluri pietroase, bogate în humus; componentă de bază a diversităţii biologice în areale semiaride cu soluri bine structurate.

 • Importanță economică

  Importanță economică

  Este o plantă otrăvitoare care conţine compuşi chelaţi ai mercurului, care prin încălzire completă se denatureză şi îşi pierde din toxicitate. Sucul plantei este emetic, oftalmic și purgativ. Poate fi utilizat extern pentru tratarea durerilor menstruale, a urechii și a problemelor oculare, a negilor și a rănilor. Se poate face o loțiune din plantă pentru pansament extern antiseptic datorită capacității sale de a înmuia și hidrata pielea.

 • Importanță pentru conservare

  Importanță pentru conservare

  Specie autohtonă, spontană, comună, larg răspândită, menționată în Lista Roşie a Plantelor Superioare din România (Oltean & al. 1994).

 • Presiunile/amenințările

  Presiunile/amenințările

  În prezent specia este amenințată de înlocuirea pădurii şi a tufărişurilor cu terenuri arabile și de pășunat, iar în viitor de efectele schimbărilor climatice ce ar duce la extinderea fenomenului de aridizare a zonei

 • Măsuri de conservare

  Măsuri de conservare

  Interzicerea schimbării utilităţii terenurilor prin transformare în teren agricol. Conservarea habitatului caracteristic.