Galanthus plicatus – Ghiocel

Etimologia sau de unde provine denumirea științifică

Galanthus, galant (franceză) = galant, curtenitor, domnesc; cochet, amoros; îndrăzneț; plicatus, plicātum (latină) = pliat, fiind pliat, cu pliuri.

Galanthus plicatus – Ghiocel
Galanthus plicatus – Ghiocel
  • Caracteristicile speciei

    Caracteristicile speciei

    Frunze cu margini recurbate în mugure. Flori mari, solitare, albe, plăcut mirositoare, înclinate în jos. Se poate recunoaște ușor după prezenţa celor două pliuri paralele cu nervura principală pe care le formează frunza. Înfloreşte în lunile februarie și martie.

  • Prezență în Podișul Nord Dobrogean

    Prezență în Podișul Nord Dobrogean

    În Podișul Nord Dobrogean este specie de interes conservativ în situl Natura 2000 ROSCI0201, rezervația naturală Fântâna Mare.

  • Importanță ecologică

    Importanță ecologică

    Plantă perenă, umbrofilă, mezofilă, vernală, caracteristică pădurilor de foioase din nordul Dobrogei, componentă de bază a diversităţii biologice în areale semiaride cu soluri bine structurate.

  • Importanță economică

    Importanță economică

    Plantă ornamentală, utilizată în amenajarea curţilor, grădinilor şi a spaţiilor verzi. Ingerarea unor porţiuni din plantă poate provoca ușoare tulburări de stomac, contactul poate irita pielea.

  • Importanță pentru conservare

    Importanță pentru conservare

    Specie autohtonă, spontană, comună, larg răspândită, menționată în Lista Roşie a Plantelor Superioare din România (Oltean & al. 1994).

  • Presiunile/amenințările

    Presiunile/amenințările

    În prezent specia este amenințată de înlocuirea pajiștilor şi tufărişurilor cu terenuri arabile și de pășunat, iar în viitor de efectele schimbărilor climatice ce ar duce la extinderea fenomenului de aridizare a zonei.

  • Măsuri de conservare

    Măsuri de conservare

    Interzicerea schimbării utilităţii terenurilor prin transformare în teren agricol.

    Conservarea habitatului caracteristic.

    Interzicerea colectării florilor şi a bulbilor.