Etimologia sau de unde provine denumirea științifică
Crocus, crocum (latină)= şofran; flavum, flavus (latină) = galben pal.
Etimologia sau de unde provine denumirea științifică
Crocus, crocum (latină)= şofran; flavum, flavus (latină) = galben pal.
Plantă perenă, înaltă de (11) 18-26 (30) cm. Frunzele şi florile înconjurate de 2 sau uneori mai multe teci albe, membranoase, spre vârf de culoare mai închisă şi mai dilatate, terminate în vârf obtuz, cu deschizătura oblică. Frunze 2-10, liniare, lungi de 20-30 cm, uneori şi mai lungi, late de 2-6 (7) mm, cu o dungă longitudinală albă. Flori mai adesea 1-3, rareori 4, învelite de un spat membranos. Înfloreşte în lunile februarie-martie-aprilie. Frecventă din zona de silvostepă până în etajul gorunului, prin pajişti, rarişti şi margini de pădure, tufărişuri, plantaţii de salcâm, locuri ruderale.
În Podișul Nord Dobrogean este specie de interes conservativ în rezervația naturală Beidaud, în pădurile din vecinătatea localităţii Stejaru.
Plantă ornamentală, utilizată în amenajarea curţilor, grădinilor şi a spaţiilor verzi. Plantă medicinală și poliniferă. Androceul şi gineceul florilor pot fi utilizat pentru a obţine un şofran de o calitate inferioară.
Specie autohtonă, spontană, comună, larg răspândită, menționată în Lista Roşie a Plantelor Superioare din România (Oltean & al. 1994).
În prezent specia este amenințată de înlocuirea pajiștilor şi tufărişurilor cu terenuri arabile și de pășunat, iar în viitor de efectele schimbărilor climatice ce ar duce la extinderea fenomenului de aridizare a zonei.
Interzicerea schimbării utilităţii terenurilor prin transformare în teren agricol.
Conservarea habitatului caracteristic.
Interzicerea colectării florilor şi a bulbilor.