Allium saxatile – hajmă păsărească, usturoi sălbatic

Etimologia sau de unde provine denumirea științifică

Allium (latină) = oricare dintre multele plante bulbice legate de ceapă și usturoi; saxatile din latinul saxatilis, saxum = trăind printre stânci.

Notă: Denumirea generică Allium este cuvântul latin pentru usturoi, iar specia tip pentru gen este Allium sativum care înseamnă „usturoi cultivat”. Carl Linnaeus a descris pentru prima dată genul Allium în 1753. Unele surse se referă la greaca ἀλἀ (aleo, pentru a evita) din cauza mirosului de usturoi.

Allium flavum ssp. tauricum 1
 • Caracteristicile speciei

  Caracteristicile speciei

  Plantă înaltă de (10) 15-35, excepţional 50-80 cm, cu miros de usturoi. Tulpina subţire, netedă, rigidă, îmbracătă în treimea bazală de tecile frunzelor. Bulbi alungit-lanceolaţi sau alungit-ovoidali, 15-50 mm şi de 5-16 mm în diametru, grupaţi câte 2-3 sau mai mulţi. Frunze câte 3-5, filiforme, mai scurte decât tulpina, lipsite de peri. Inflorescenţa semiglobuloasă sau globuloasă, cu flori slab, dar plăcut mirosiloare, în faza de boboc de culoare violaceu liliachie, la înflorire mai deschise, de culoare rozee, albicioasă. Înfloreşte în lunile iunie-septembrie. Vegetează pe dealuri pietroase, prin crapaturi de stânci, mai ales pe calcare, pajişti pietroase, în stepă-silvostepă.

 • Prezență în Podișul Nord Dobrogean

  Prezență în Podișul Nord Dobrogean

  În Podișul Nord Dobrogean este specie de interes conservativ în rezervațiile naturale Vârful Secaru, Muchiile Cernei – Iaila, Peceneaga.

 • Importanță ecologică

  Importanță ecologică

  Plantă xerofitică (iubitoare de uscăciune), componentă de bază a diversităţii biologice în areale aride.

 • Importanță economică

  Importanță economică

  Rareori utilizată ca plantă decorativă în amenajarea pietrarelor.

 • Importanță pentru conservare

  Importanță pentru conservare

  Specie autohtonă, spontană, importantă pentru Dobrogea, menționată în Lista Roşie a Plantelor Superioare din România (Oltean & al. 1994).

 • Presiunile/amenințările

  Presiunile/amenințările

  În prezent specia este amenințată de înlocuirea pajiștilor cu terenuri arabile și de pășunat, iar în viitor de efectele schimbărilor climatice ce ar duce la extinderea fenomenului de aridizare a zonei.

 • Măsuri de conservare

  Măsuri de conservare

  Interzicerea schimbării utilităţii terenurilor prin transformare în teren agricol.

  Conservarea habitatului caracteristic.

  .