Morimus funereus – croitor cenușiu

Este obiectiv de conservare în ROSCI0201 Podișul Nord Dobrogean și specie strict protejată.

Morimus funereus – croitor cenușiu
Morimus funereus – croitor cenușiu FOTO Cosmin Manci

Etimologia sau de unde provine denumirea științifică

Morimus – provine din latinescul morire – a muri și latinescul funereus – funerar, ambele în legătură cu coloritul negru şi cenuşiu al insectei

 • Caracteristicile speciei

  Caracteristicile speciei

  Croitor de dimensiune mare, cu lungime de 18-38 mm. Culoarea de fond a corpului este neagră, dar acesta este acoperit de o pubescenţă foarte deasă de culoare cenușie-argintie, ce acoperă complet fondul negru. Elitrele/aripile externe sunt cenușii, cu granule fine şi lucioase, fiecare având câte 2 pete negre, catifelate și bine delimitate. Antenele sunt de 1-1.5 ori mai lungi decât elitrele în cazul masculului și aproximativ cu aceeași lungime cu a elitrelor în cazul femelei.

  Este o specie silvicolă, consumatoare de lemn aflat într-un grad avansat de descompunere. Adulţii zboară în perioada mai-iulie. Iniţial larvele se dezvoltă sub scoarța copacilor putreziți, iar ulterior în lemnul acestora. Stadiul larvar durează 2 ani. Larvele se împupează primăvara sau la începutul verii.

 • Prezență în Podișul Nord Dobrogean

  Prezență în Podișul Nord Dobrogean

  Este obiectiv de conservare în ROSCI0201 Podișul Nord Dobrogean și specie strict protejată.

 • Importanță ecologică

  Importanță ecologică

  Specia are un rol cheie în descompunerea lemnului cât și în funcționarea pădurile naturale sau seminaturale de/și cu stejar.

 • Importanță economică

  Importanță economică

  Nu este cazul, specia se hrănește cu lemn mort aflat în stare de descompunere.

 • Importanță pentru conservare

  Importanță pentru conservare

  Specie autohtonă încă relativ comună în pădurile cu/și de foioase. Prezența speciei indică și caracterul natural și vechi al pădurii.

 • Presiunile/amenințările

  Presiunile/amenințările

  În prezent specia este amenințată cu precădere de schimbările în gestionarea pădurilor, de schimbarea structurii pădurilor și mai ales de extragerea lemnului mort.

 • Măsuri de conservare

  Măsuri de conservare

  Păstrarea structurii și compoziției naturale a pădurilor și evitarea plantărilor cu specii exotice. Păstrarea în pădure a lemnului mort și în descompunere.