Vormela peregusna – dihor pătat, samsar, dihor pestriţ, dihor marmorat
Etimologia sau de unde provine denumirea științifică: neolatinescul și italienescul vormela – numele animalului, ce provine de fapt din latinizarea diminutivului german wurmlein – viermișor, mic vierme, referitor la viața subterană a specie și latinizarea ucraineanului perehuznya – numele animalului in această limbă.
Mustelid foarte subţire şi agil, cu botul ascuţit, blana deasă, cu peri subţiri, moi şi lucioşi, specific doar zonelor stepice din Dobrogea. Spre deosebire de dihorul de stepă, cel pătat pătrunde mai mult în zonele subdeşertice, dar trăieşte şi în câmpiile deschise, pe câmpuri cu tufe şi mărăcini, dar intră şi în pădurile rare, de şes.
Este un foarte bun săptor de galerii, adaptare pentru care are ghearele lungi şi puternice; în acest fel poate urmări şi prăzile galericole: cârtiţe, orbeţi, şobolani de apă, bizami. Ziua stă retras în galeriile spaţioase şi devine activ la crepuscul. Trăieşte solitar, cu excepţia perioadei de reproducere. Îşi marchează şi apără teritoriul individual, estimat la 4 – 6 ha.
Hrana constă din viermi, insecte, şopârle, păsări, mamifere mici.
Este obiectiv de conservare în ROSCI0201 Podișul Nord Dobrogean și specie strict protejată.