Spermophilus citellus – popândău, şuiţă, ţâstar, chință, poponete

Etimologia sau de unde provine denumirea științifică

Spermophilus – iubitor de semințe în limba greacă, referitor la dieta animalului și latinescul citellus – popândău

Spermophilus citellus – popândău, şuiţă, ţâstar, chință, poponete

Este o specie terestră de galerie, de talie mijlocie – maxim 22 cm, cu urechi mici, rotunjite, cu coada scurtă, măsurată la o treime din lungimea cap plus corp, cu păr scurt şi aspru.

Este o specie omnivoră ce se hrănește cu ierburi, semnițe, rădăcini, bulbi, tulpini tinere și frunze, insecte, ouă, pui de păsări și chiar șoareci. Primăvara consumă vegetale verzi, iar vara se hrănește îndeosebi cu boabe. Deoarece hibernează nu își face provizii pentru iarnă, hrana transportată fiind consumată imediat. Trăieşte în colonii, dar fiecare individ are galeria sa proprie.

Intră în hrana păsărilor răpitoare de zi şi de noapte,ocazional şi în hrana berzelor şi este căutat de toate mamiferele carnivore.

Este obiectiv de conservare în ROSCI0201 Podișul Nord Dobrogean și specie strict protejată.