Rhinolophus ferrumequinum – liliac mare cu potcoavă

Etimologia sau de unde provine denumirea științifică

Rhinolophus – provine din cuvintele grecești rhinus – nas și lophos – creastă, referitor la creasta evidentă a animalului de pe nas, folosită la concentrarea ultrasunetelor, iar ferrumequinum – provine din cuvintele latine ferrum – fier și equinum – de cal, fier-de-cal, adică potcoavă – referitor tot la forma nasului

Ambele sexe au colorit general maroniu, cu spatele contrastant mai închis la culoare. Masculul are coloritul capului mai deschis și maroniul cu nuanțe roșcate, iar irisul deschis la culoare. Lungimea corpului este de 38 – 42 cm şi o greutate medie de circa 580 g pentru masculi şi 520 g pentru femele. Anvergura aripilor este cuprinsă între 60 – 67 cm.

Formează colonii de câteva zeci sau sute de invizi, mai ales cele de maternitate din timpul verii, dar zborurile de hrănire le întreprind solitari, odată cu lăsarea întunericului. Vânează insectele din zbor, la înălțimi joase, aproape de sol sau de vegetație. Nu se indepărtează mai mult de 10 km de la adăposturile diurne. Pentru hibernare caută în special peşterile, galeriile de mină şi alte construcţii subterane, cu grad ridicat de umiditate şi cu temperaturi relativ constante.

Nu realizează migrații pe distanțe lungi, iar de obicei acestea sunt deplasările realizate între adăpostul de iarnă și cel de vară (30-60 km).

Este obiectiv de conservare în ROSCI0201 Podișul Nord Dobrogean și specie strict protejată.