Rhinolophus ferrumequinum – liliac mare cu potcoavă
Etimologia sau de unde provine denumirea științifică
Rhinolophus – provine din cuvintele grecești rhinus – nas și lophos – creastă, referitor la creasta evidentă a animalului de pe nas, folosită la concentrarea ultrasunetelor, iar ferrumequinum – provine din cuvintele latine ferrum – fier și equinum – de cal, fier-de-cal, adică potcoavă – referitor tot la forma nasului
Este cel mai mare dintre cele 5 specii de lilieci cu potcoavă din Europa, având un antebraţ de lungime cuprinsă între 53 şi 62 mm. Greutatea variază între 18-24g, iar anvergura aripilor este cuprinsă între 35 şi 40 cm. Acesta emite ultrasunete la frecvenţe cuprinse între 79 şi 84 kHz. Ambele sexe au colorit general maroniu, cu spatele contrastant mai închis la culoare. Masculul are coloritul capului mai deschis și maroniul cu nuanțe roșcate, iar irisul deschis la culoare.
Formează colonii de câteva zeci sau sute de indivizi, mai ales cele de maternitate din timpul verii, dar zborurile de hrănire le întreprind solitari, odată cu lăsarea întunericului. Vânează insectele din zbor, la înălțimi joase, aproape de sol sau de vegetație. Nu se indepărtează mai mult de 10 km de la adăposturile diurne. Pentru hibernare caută în special peşterile, galeriile de mină şi alte construcţii subterane, cu grad ridicat de umiditate şi cu temperaturi relativ constante.
Nu realizează migrații pe distanțe lungi, iar de obicei acestea sunt deplasările realizate între adăpostul de iarnă și cel de vară (30-60 km).
Este obiectiv de conservare în ROSCI0201 Podișul Nord Dobrogean și specie strict protejată.