Numele localității se încadrează în categoria toponimicelor care evocă natura terenului aparținând localității respective sau aflat în apropierea ei. Denumirea este de origine slavă, topol(a) fiind denumirea populară a speciei Populus alba.
Localități componente: Topolog (reședință), Calfa, Cerbu, Făgărașu Nou, Luminița, Măgurele, Sâmbăta Nouă
Arii naturale protejate ce se suprapun peste teritoriul administrativ: ROSCI0201 Podișul Nord Dobrogean, ROSPA0091 Pădurea Babadag, ROSPA0100 Stepa Casimcea, ROSPA0040 Dunărea Veche – Brațul Măcin și rezervația naturală Măgurele
Teritoriul comunei reprezintă partea cea mai înaltă a unui podiș care coboară în trepte spre Dunare, de la nord-est spre sud-vest, circumscris de Valea Roștilor la nord, râul Topolog la est si Valea Saraiu la sud. Topolog a fost mereu un pol de dezvoltare regională, având rolul unui târguşor care, în perioada anilor 1960-1980, avea şanse să fie declarat oraş, proiect care a fost însă abandonat. La 1961, se înfințează Liceul Topolog, astăzi Liceul Tehnologic Topolog. Principalele activităţi în comună sunt legate de agricultură.
Peisajul comunei prezintă diverse tipuri de gospodării ce provin din diferite zone geografice, pentru că aici au găsit adăpost de-a lungul veacului mai multe grupuri etnice (turci, români etc.) care și-au adus aportul la constituirea spațialității satelor.
Săpăturile arheologice efectuate pe raza comunei au scos la iveală urme de locuire din neolitic şi epoca bronzului, iar în perimetrul satului Topolog, din perioada romană şi romano-bizantină.