Prima menționare a localității datează din 1573, în defterul otoman, cu denumirea de Eski – Dere (eschi – vechi, dere – pârâu). De-a lungul timpului mai apare și sub denumirea de Eski – baba/ Eschi- baba, nume tot de origine turcă (eschi – vechi, baba – tată), până în 1970 când primește numele Stejaru.
Localități componente: Stejaru (reședință), Vasile Alecsandri, Altân Tepe
Arii naturale protejate ce se suprapun peste teritoriul administrativ: ROSCI0201 Podișul Nord Dobrogean, ROSPA0091 Pădurea Babadag și ROSPA0100 Stepa Casimcea
Situată în partea de sud-est a județului Tulcea pe parcursul drumului județean DJ222B, în Podișul Casimcei, care face trecerea între Horstul Dobrogean din Nord și Platforma Prebalcanică din Sud. Relieful este variat, cu dealuri și platforme de altitudini medii, cea mai mare parte a teritoriului fiind reprezentată de câmpia înaltă ondulată din partea de sud și sud – vest.
Satele componente sunt de tip adunat și de dimensiuni reduse. Locuitorii se ocupă cu agricultura și creșterea animalelor. În localitatea Altân Tepe a funcționat o mina de unde se extrăgeau minereuri de pirită cupriferă, în prezent închisă.
Arhitectura locală nu prezintă tipologiile caselor dobrogene, datorită faptului că această comună s-a dezvoltat pe parcursul timpului iar fondul construit a fost înlocuit, păstrând însă ca material de construcție ceamurul, dar acoperit cu tencuială. În satul Stejarul, peisajul este dominat de prezența turbinelor eoline, observabile din mai multe puncte din sat, pe când în satul Vasile Alecsandri, macro – peisajul este cel care oferă fundalul pentru perspectivele din sat.
În satul Altân Tepe peisajul este diferit, urme ale fostei exploatări miniere existând peste tot, prin clădiri administrative, dar și prin împărțirea satului în două zone: de case și de blocuri cu regim de înălțime P+4. În contrast cu clădirile înghețate în timp este prezența turbinelor eoliene de la intrarea în sat.
Satele erau la început populate de turci, ulterior de bulgari, iar în cadrul schimbului de populație din anul 1940 au venit aromânii, care mai sunt încă și în prezent. Aceștia încă mai păstrează limba și tradițiile în cadrul familiei și le transmit mai departe nepoților, fiind astfel menținute vii.
Foto: Raluca Duică
Evenimente
- Ultima sâmbătă din iulie, Ziua Fiilor satului, comuna Stejaru
- 15 august, hramul bisericii, Sfânta Marie – ziua satului Vasile Alecsandri
- 26 octombrie, hramul bisericii, Sfântul Dimitrie – ziua satului Stejaru