Mihai Bravu, denumit în trecut Kamber ( în unele documente este scris Kanber-köy), apare prima oară menționat în anul 1573, în documentele otomane. A continuat să aibă denumirea de Cambert până în anul 1923 când a devenit Mihai Bravu.
Localități componente: Mihai Bravu (reședință), Turda, Satu Nou
Arii naturale protejate ce se suprapun peste teritoriul administrativ: ROSCI0201 Podișul Nord Dobrogean și ROSPA0091 Pădurea Babadag
Teritoriul comunei este relativ plat, orizontul nordic fiind însă dominat de prezența dealului Deniztepe aflat pe teritoriul comunei Mihail Kogălniceanu și de Balta Topraichioi în partea estică.
Macropeisajul comunei, în extravilan, este compus din parcelar agricol, terenul fiind lucrat până la baza dealurilor sau movilelor.
Satele componente sunt de tip adunat și au dimensiuni reduse. Acestea s-au dezvoltat pe valea Taiței și de-a lungul drumului județean DJ 229, care asigură legătura între două drumuri naționale, DN 22 și DN 22A.
În sate, mai ales în zonele centrale, se mai regăsesc case cu arhitectură tradițională, specifice Dobrogei, din materiale locale ca pământ, piatră sau lemn. Aceste case, dar și cele mai noi se desfășoară pe parter, unele având prispă pe una sau două laturi, cu acoperișul în patru sau două ape de înălțime medie, pentru a putea rezista vânturilor puternice din zonă. Gospodăriile mai păstrează încă împrejmuirile specifice zonei cu soclu din piatră și cu șipci de lemn. În interiorul satelor, peisajul oferit este unul arhaic, deși este uneori întrerupt de apariția unor materiale sau finisaje moderne.
Din punct de vedere arheologic, în comună sunt înregistrate un număr de 22 de situri arheologice, declarate monumente istorice, cea mai veche fiind din perioada Hallstatt.
În aceste sate au locuit mereu români, bulgari, turci, tătari și ruși ucraineni, însă, în prezent sunt majoritar românii. Populația bulgară a fost mutată în cadrul schimbului de populații din 1940.
Foto: Raluca Duică
Evenimente
- 20 Iulie – ziua satului Mihai Bravu, când conform calendarului ortodox se sărbătorește Sf Ilie.
- 8 Noiembrie – ziua satului Turda, când în calendarul ortodox se sărbătoresc Sf Arhangheli Mihail si Gavriil
- 14 Octombrie – ziua satului Satu Nou, când în calendarul ortodox se sărbătorește Sf Cuvioasa Parascheva.