Originea numelui localității nu este una sigură, în prezent existând mai multe ipoteze. Două ipoteze pornesc de la numele posibililor întemeietori: un pescar lipovean pe nume Jurilka, venit din Vâlkovo (Ucraina) și care a întemeiat localitatea împreună cu alţi pescari refugiaţi din cauza persecuţiilor religioase sau un anume Jurba, considerat ctitorul localităţii. Alte păreri, tot cu rezonanță slavă, consideră că numele derivă de la juriti – jeluire, tânguire, asociat cu accidentele produse pe lac sau pe mare în rândul pescarilor sau de la juravli -cocor.
Localități componente: Jurilovca (reședința), Sălcioara, Vișina
Arii naturale protejate ce se suprapun peste teritoriul administrativ: ROSCI0201 Podișul Nord Dobrogean și ROSPA0091 Pădurea Babadag
Teritoriul comunei Jurilovca se află în zona de racord a Podișului Babadag cu câmpia lacustro-mlăștinoasă a Razelmului, înălțimea variind de la sud la nord de la 5,00 metri (Vișina), 56,00 metri (Capul Doloșman) și 140,00 metri (Dealul Drăgaica). Comuna beneficiază de o poziție favorabilă în raport cu elementele cadrului natural, 75% din teritoriului administrativ find acoperit de apele sistemului lagunar Razim – Sinoe.
Primele urme de locuire de pe teritoriul actual al comunei Jurilovca au fost identificate ca fiind din prima epocă a fierului, secolele VIII și VII îHr. Săpăturile arheologice realizate în zonă au identificat prezența coloniștilor greci în zona Capul Doloșman. Comuna beneficiază de un bogat patrimoniu construit, în special situri arheologice, principalul obiectiv fiind Cetatea Argamum și de un număr impresionant de construcții cu elemente tradiționale.
Comuna este caracterizată de diversitatea etnică, localitatea Jurilovca fiind una de origine lipovenească, care a avut o veche și bogată tradiție în pescuit.
Localitatea beneficiază de port turistic, de unde se poate face legătura cu satul de vacanță Gura Portiței dar și de punct de colectare și procesare a peștelui.
Foto: Adrian Cioangher
Evenimente
- Cea mai importantă sărbătoare a Comunei Jurilovca este „Sărbătoarea Borșului Pescăresc”, care se celebra înainte la data de 14 octombrie, în zona Portului Turistic. Această sărbătoare are în prezent dată de organizare variabilă
- 7 ianuarie – „Nașterea Domnului Isus Hristos”, stil vechi – Hramul Bisericii „ Acoperamântul Maicii Domnului”- localitatea Jurilovca (popovi)
- 9 mai – „Aducerea Moaștelor Sfântul Ierarh Nicolae”, orotodox – Hramul Bisericii „ Nicolae de vară”- localitatea Vișina
- 14 octombrie – „Acoperamântul Maicii Domnului”, stil vechi – Hramul Bisericii „Acoperamântul Maicii Domnului”- localitatea Jurilovca (popovi)
- 26 octombrie – „Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”, orotodox – Hramul Bisericii „Sf. Dumitru” – localitatea Sălcioara