Denumirea comunei se pare că provine din turcescul Çukur – groapă, șanț, vale și particula slavă ova – câmpie, pășune, platou, acesta fiind și un argument în favoarea întemeierii inițiale a așezării de cele două grupuri etnice: grupul inițial al turcilor anatolieni completat cu grupuri de tătari și grupul cazacilor refugiați.
Localități componente: Ciucurova (reședință), Atmagea, Fântâna Mare
Arii naturale protejate ce se suprapun peste teritoriul administrativ: ROSCI0201 Podișul Nord Dobrogean, ROSPA0091 Pădurea Babadag, rezervațiile naturale Dealul Bujorilor și Vârful Secaru
Teritoriul comunei aparține de din punct de vedere geomorfologic de Podișul Babadag, subdiviziunea Atmagea, caracterizat de forma joasă, puțin deluroasă (în sud) și forma înaltă (în nord).
În interiorul comunei, satele sunt de tip adunat, situate în depresiuni, și sunt orientate pe direcția nord-sud, având o tramă stradală partial spontană. Formele satelor sunt conformate în raport cu drumurile principale de legătură în teritoriu, dar și cu formele de relief existente. Comuna este extinsă pe direcția nord-sud și din punct de vedere arhitectural peisajul este unul omogen, casele în general având un regim mic de înălțime, în general un singur nivel, maxim două niveluri. Locuințele din satele componente au o influență de arhitectură vernaculară influențată de grupul german – satul Atmagea, înființat în jurul anului 1848 de saşii veniți din Basarabia sub conducerea lui Adam Kühn, dar și alte etnii. Principalele materii prime folosite pentru construcții sunt piatra, pământul cu nuiele, lemnul. Spațiile verzi din cadrul comunei sunt reprezentate în procente însemnate, atât în interiorul fiecărei parcele cât și în restul teritoriului.
Pe teritoriul comunei Ciucurova se regăsesc monumente istorice/situri arheologice din epoci precum cea epoca medievală, romană, romano-bizantină – Situl arheologic de la Ciucurova, necropola geto-dacică, Villa Rustica, însă pe lângă acestea merită să fie menționate și Biserica Evanghelică din satul Atmagea și Mânăstirea Cerbu, amplasată între satele Atmagea și Ciucurova pe DN 22D.
Foto: Nicolae Negrea
Evenimente
- Festivalul Bujorului din Fântâna Mare