Numele orașului Babadag este de origine turcească și vine de la cuvintele baba – tată și dagh – munte, adică Tatăl Munților, „căci se credea că dealul, la poalele căruia era așezat orașul, este cel mai înalt munte sau deal din Dobrogea întreagă” (Lahovari, G.I., Marele dicționar geografic al României – Volumul I). Orașul mai apare menționat și în alte documente ca: Babadach, Baba-Dag.
Localități componente: orașul Babadag nu are în componență alte localități
Arii naturale protejate ce se suprapun peste teritoriul administrativ: ROSCI0201 Podișul Nord Dobrogean, ROSPA0091 Pădurea Babadag, rezervațiile naturale Pădurea Babadag-Codru și Korum-Tarla
Orașul Babadag este amplasat în Depresiunea Babadag, la poalele dealurilor împădurite Coiun Baba cu înălțimea de 236 de metri, Sultan Tepe cu înălțimea de 110 de metri și Ianik Bair cu înălțimea de 167 de metri. Spre nord-est se învecinează cu Lacul Babadag. Orașul este dezvoltat cvasi-liniar, în lungul DN 22, cu extensii pe direcțiile nord-vest și sud-est, dezvoltare condiționată de topografia terenului, extinderea acestuia realizându-se în special în zonele cu o declivitate mai scăzută, îndeosebi către direcția sud-est.
Relieful pune în valoare cadrul natural. La nivelul percepției peisajului, colinele puternic împădurite ies în evidență datorită cromaticii și a contrastului care se realizează în raport cu teritoriul din jur. Declivitățile terenului sunt evidențiate și în modul de construire din cadrul țesutului urban, parcelele amplasate pe colină având orientări și configurații care se raportează la forma terenului. Acest lucru este mai evident în partea de sud a orașului. Configurația țesutului construit reflectă un mod de locuire semi-urban prin prezența în special către periferie a unor gospodării cu grădini medii ca suprafață.
Sub ocupație otomană orașul Babadag a fost unul din cele mai importante centre de tip urban din Dobrogea. Trecutul localității este legat de comunitățile turcească și tătărească, deși de-a lungul timpului și-au pus amprenta și alte etnii asupra dezvoltării economice și culturale.
Prima atestare documentară datează din anul 1263. În orașul Babadag au fost descoperite urme de vestigii arheologice ce datează încă din perioada timpurie a epocii Hallstatt și urme ale epocii romane datând din secolele II-IV d.Hr. Dintre monumentele de arhitectură se remarcă Geamia Ali – Gazi Paşa și Casa „Panaghia”, azi Muzeul de artă orientală, iar printre monumentele memoriale și funerare se regăsesc Mormântul lui Ali – Gazi Paşa și Mormântul lui Baba – Sari – Saltuc – Dede. De asemenea, în Babadag mai pot fi întâlnite astăzi și câteva construcții tradiționale.
În raport cu principalele repere ale orașului (gara, geamia, piețele), s-au dezvoltat de-a lungul timpului principale centre polarizatoare, orașul îndeplinind astăzi rolul de centru urban ce oferă servicii publice cu rol teritorial.
Foto: Irina Cioangher
Evenimente
- „Zilele Babadagului” – în luna octombrie în preajma zilei de Sfântul Dumitru
- „Festivalul Florilor de tei” – începutul lunii iunie
- „Adormirea Maicii Domnului”- 15 august, hramul bisericii ortodoxe
- „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” – 26 octombrie, hramul bisericii ortodoxe
- „Pelerinaj al comunității musulmane la Mormântul lui Sari Saltuk Baba Dede” – dată variabilă