Tabăra „Cercetător de Podiș” (2019)

În perioada 29 iulie – 2 august 2019 a fost organizată la Jurilovca, în județul Tulcea, tabăra „Cercetător de Podiș”, ediția 2019. Au participat 20 de tineri selecționați de public și juriu, dintre concurenții din cele 20 de localități ale Podișului Nord Dobrogean. Pe parcursul desfășurarii taberei au fost susținute de către experții din echipa de proiect, lecții și prezentări despre natură și biodiversitatea Podișului Nord Dobrogean. Acestea au fost puse în practică prin observare în natură în cursul deplasărilor în teren.

„Manualul Cercetătorului de Podiș” (2019) a fost suportul teoretic, un produs didactic creat special pentru această activitate. El este însoțit de „Caietul Cercetătorului de Podiș” (2019) ce a fost folosit pentru activitățile practice. Pe parcursul taberei, activitățile educative au fost alternate cu activități creative, de socializare, și de cunoaștere directă a patrimoniului cultural (cetatea Argamum) și natural (Gura Portiței).

Programul taberei „Cercetător de Podiș” detaliază pe zile activitățile desfășurate și include imagini din tabără.

Tabăra „Cercetător de Podiș” este o activitate din cadrul proiectului „Managementul Integrat al Podișului Nord Dobrogean” (SMIS116964), beneficiar Asociația de Dezvoltare Durabilă DAKIA și Societatea „Progresul Silvic”, proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020. Conținutul documentelor nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

Puteți descărca documente de interes, precum și prezentările susținute în cursul taberei, de mai jos.

Documente

Programul taberei „Cercetător de Podiș” (2019), descarcă de aici cca 26 Mb PDF
Manualul „Cercetătorului de Podiș” (2019), descarcă de aici cca 30 Mb PDF
Caietul „Cercetătorului de Podiș” (2019), descarcă de aici cca 6 Mb PDF

Prezentări

Conservarea biodiversității, prezentare pentru Cercetător de Podiș
Plante și habitate, prezentare pentru Cercetător de Podiș
Păsări, prezentare pentru Cercetător de Podiș (I)
Păsări, prezentare pentru Cercetător de Podiș (II)
Mamifere, prezentare pentru Cercetător de Podiș (I)
Mamifere, prezentare pentru Cercetător de Podiș (II)
Herpetofaună, prezentare pentru Cercetător de Podiș
Nevertebrate, prezentare pentru Cercetător de Podiș

Rezultatele Concursului ”Cercetători de Podiș”

Azi 15 iulie 2019, publicăm rezultatele Concursului ”Cercetători de Podiș” în conformitate cu prevederile Regulamentului, concurs organizat în cadrul proiectului “Managementul Integrat al Podișului Nord Dobrogean”. Mulțumim pentru implicare și participare tuturor celor ce au concurat cât și celor ce au dorit și decis să susțină acest concurs.

Ca urmare a votului publicului și a jurizării, a rezultat un clasament, determinat de punctaje, al primelor 5 eseuri din fiecare localitate a Podișului Nord Dobrogean. Autorii eseurilor cu cel mai mare punctaj, plasate pe locul I, evidențiate cu verde în clasament la fiecare localitate, au câștigat participarea la tabăra “Cercetător de Podiș”.

Între 15-20 iulie 2019 căștigătorii și părinții/tutorii legali ai elevilor vor fi contactați de reprezentanții Asociației pentru Dezvoltare Durabilă DAKIA și efectuate formalitățile administrative menționate în Regulament, pentru participarea la tabără.

START VOT! Ajutați-ne să alegem 20 Cercetători de Podiș pe care să-i ghidăm în descifrarea tainelor naturii într-o tabără de 7 zile!

Votați cele mai bune eseuri prin care elevii de la școlile din Podișul Nord Dobrogean ne-au oferit soluții pentru a sprijini natura în lupta cu schimbările climatice!

Puteți vota oricâte lucrări doriți!    Nu puteți vota o lucrare decât o singură dată! VOTEAZĂ ACUM!

Votarea se încheie în 14 iulie 2019. Votați și dați mai departe!

NOU! A fost prelungit termenul de primire a eseurilor!

Până la data de 12 iunie 2019 se prelungește perioada de primire a eseurilor de participare la concursul „Cercetător de Podiș”.

Puteți descărca Addendum la Regulamentul de concurs „Cercetatori de Podis” de aici

Link SMIS116964_Regulament-concurs-Cercetatori-de-Podis_addendum

Vrei să fii Cercetător de Podiș?

Natura este afectată de schimbările climatice, dar, în același timp, este cel mai abil adversar al acestora! Căutăm 20 de Cercetători de Podiș care să ne ofere soluții pentru a sprijini natura în lupta cu schimbările climatice din Podișul Nord Dobrogean!

Înscrie-te la concurs în perioada 22 mai – 3 iunie 2019 și poți câștiga 7 zile de vacanță într-o tabără educațională din Podișul Nord Dobrogean.

Concursul „Cercetător de Podiș” a fost lansat în 22 mai 2019, Ziua Internațională a Biodiversității și se derulează în perioada 22 mai – 3 iunie 2019.

Tema ediției din 2019 a taberei „Cercetător de Podiș” este „Impactul schimbărilor climatice asupra speciilor și habitatelor de interes conservativ din ariile naturale protejate din Podișul Nord Dobrogean”. De aceea așteptăm concurenții pentru un loc în tabără să scrie un eseu care să răspundă la întrebarea „Cum poate biodiversitatea din Podișul Nord Dobrogean să contribuie la lupta cu schimbările climatice?” Vezi Regulament pentru detalii!

Documente suport pentru organizarea concursului „Cercetător de Podiș”

Găsiți mai jos link-uri către documentele utile necesare desfășurării concursului. Citiți-le cu atenție deoarece intrarea în competiție, adică trimiterea eseurilor la Administrația Podișului Nord Dobrogean prin intermediul școlilor din podiș, înseamnă că veți accepta pe de-a-ntregul regulile prevăzute acolo.

Download Afiș
Download Regulament

Cum se desfășoară concursul?

Detalii exacte despre modalitatea de concurs, calendarul de desfășurare găsiți în Regulamentul pe care îl puteți copia de la link-ul din partea de jos a paginii. Principalele etape sunt redactarea eseurilor, transmiterea lor pentru înscrierea în competiție, jurizarea de către experți și votul publicului. Și premiul cel mare, șapte zile într-o tabără educațională despre biodiversitate, desfășurată în Podișul Nord Dobrogean.

Publicul va fi și el implicat? Să ne urmărească în Facebook!

Da, când vom ajunge la finalul colectării eseurilor, vom invita publicul să dea note. De aceea, invită-ți prietenii să dea like paginii Facebook a Podișului Nord Dobrogean, ca să fie anunțați când anume se publică eseurile pentru votare, în această pagină. Nota publicului va fi 50% din nota finală. Deci contează. Pagina Facebook este https://www.facebook.com/podisulnorddobrogean/

Cine organizează concursul pentru tabără ?

Tabăra „Cercetător de Podiș” este organizată în două ediții, 2019 și apoi în 2020, în cadrul proiectului Managementul Integrat al Podișului Nord Dobrogean (MIPoNoDo), Cod SMIS 116964, cofinanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Infrastructură Mare, Axa prioritară 4 – Protecţia mediului prin măsuri de conservare a biodiversităţii, monitorizarea calităţii aerului şi decontaminare a siturilor poluate istoric și implementat de Asociația pentru Dezvoltare Durabilă DAKIA în parteneriat cu Societatea „Progresul Silvic”. Cooperăm în acest proiect cu școlile din podiș dar și cu cei interesați să sprijine administrația Podișul Nord Dobrogean.

Cui se adresează concursul?

Ne dorim să concureze cu eseuri, cât mai mulți dintre elevii din ciclurile gimnazial și liceal din cele 20 de localități pe al căror teritoriu administrativ se află ariile naturale protejate din Podișul Nord Dobrogean.

Concurenții trebuie să fie dintr-o localitate anume ?

Elevii domiciliați în comunele Baia, Beidaud, Casimcea, Ceamurlia de Jos, Cerna, Ciucurova, Dorobanțu, Dăeni, Horia, Izvoarele, Jurilovca, Mihai Bravu, Nalbant, Ostrov, Peceneaga, Sarichioi, Slava Cercheză, Stejaru, Topolog și orașul Babadag.

Care este întrebarea de concurs de eseuri la care așteptăm răspuns?

Tema ediției din 2019 a taberei „Cercetător de Podiș” este „Impactul schimbărilor climatice asupra speciilor și habitatelor de interes conservativ din ariile naturale protejate din Podișul Nord Dobrogean”. De aceea așteptăm concurenții pentru un loc în tabără să scrie un eseu care să răspundă la întrebarea „Cum poate biodiversitatea din Podișul Nord Dobrogean să contribuie la lupta cu schimbările climatice?”

Resurse documentare

Pentru a susține concurenții în documentarea lor cu privire la tema de concurs a anului 2019 și despre întrebarea la care trebuie să ofere un răspuns, ne-am gândit să recomandamă câteva resurse de informare și documentare.

Nu înseamnă că acestea sunt singurele, desigur există și altele. Dar atenție! Trebuie să provină de la surse autorizate, precum institute de cercetare, organisme internaționale din domeniu, etc.

Download Habitatele naturale și speciile din Podișul Nord Dobrogean
Download Ariile naturale protejate din Podișul Nord Dobrogean.pdf

Filme scurte de prezentare privind schimbările climatice (limba română)




http://zeroemisii.ro/2014/03/20/plus-2-celsius-documentar-despre-adaptarea-la-schimbarile-climatice-in-romania/

Filme scurte de prezentare privind schimbările climatice (limba engleză):








https://www.khanacademy.org/science/high-school-biology/hs-ecology/hs-human-impact-on-ecosystems/v/how-does-climate-change-affect-biodiversity
https://www.youtube.com/watch?v=v8unGCTWUWI