Myrrhoides nodosa – nume popular neidentificat

Etimologia sau de unde provine denumirea științifică

Myrrhoides, din mīrus (latină) =  („remarcabil, uimitor”), deosebit; nodosa, nodosus (latină) = nodos, înnodat, încâlcit, complicat, dificil.

Myrrhoides nodosa
Myrrhoides nodosa
 • Caracteristicile speciei

  Caracteristicile speciei

  Plantă perenă, cu rădăcina pivotantă, fuziformă, ramificată.

  Tulpina erectă, ramificată, înaltă de cca. 30-60 cm, accentuat umflată sub noduri. Frunze triunghiulare, sure verzui, cu peri scurți pe ambele fețe. Umbelă 2-3 radiată, cu radiile acoperite cu peri aspri, îndreptați în sus. Umbelule cu 5-10 flori. Flori hermafrodite. Petale mici, usor radiante, albe. Înfloreşte în mai – iunie.

  Specie xeromezofită, este prezentă prin tufărișuri și margini de pădure.  Rară.

 • Prezență în Podișul Nord Dobrogean

  Prezență în Podișul Nord Dobrogean

  În Podișul Nord Dobrogean este specie de interes conservativ în: rezervația naturală Vârful Secaru, rezervația naturală Babadag– Codru, rezervația naturală Valea Mahomencea, rezervația naturală Uspenia.

 • Importanță ecologică

  Importanță ecologică

  Plantă care vegetează prin tufărişuri, la marginea pădurilor; componentă de bază a diversităţii biologice în areale semiaride cu soluri bine structurate bogate în humus.

 • Importanță economică

  Importanță economică

  Nu este importantă din punct de vedere economic.

 • Importanță pentru conservare

  Importanță pentru conservare

  Specie autohtonă, spontană, comună, larg răspândită, menționată în Lista Roşie a Plantelor Superioare din România (Oltean & al. 1994).

 • Presiunile/amenințările

  Presiunile/amenințările

  În prezent specia este amenințată de înlocuirea pădurii şi a tufărişurilor cu terenuri arabile și de pășunat, iar în viitor de efectele schimbărilor climatice ce ar duce la extinderea fenomenului de aridizare a zonei.

 • Măsuri de conservare

  Măsuri de conservare

  Interzicerea schimbării utilităţii terenurilor prin transformare în teren agricol. Conservarea habitatului caracteristic.