Lunaria annua ssp. Pachyrhiza – pana zburătorului

Etimologia sau de unde provine denumirea științifică

Lunaria (latină) înseamnă „în formă de lună” și se referă la forma și aspectul siliculelor acestei specii. Numele comun „onestitate” a apărut în secolul al XVI-lea și poate fi legat și de translucența membranelor sale de siliciu. Denumirea latină lunaria înseamnă „în formă de lună” și se referă la forma și aspectul siliculelor acestei specii. În Asia de Sud-Est, se numește „planta de bani”, iar în Statele Unite este cunoscută în mod obișnuit ca „dolari de argint”. „Bani chinezi” sau „monede chinezești”, deoarece membranele sale de siliciu au aspectul de monede argintii. Din același motiv, în franceză este cunoscut sub numele de monnaie du pape („banii Papei”). În Danemarca este cunoscut sub numele de judaspenge și în țările vorbitoare de olandeză ca judaspenning (ambele însemnând „monede ale lui Iuda”), o aluzie la povestea lui Iuda Iscariotul și la cele treizeci de bucăți de argint pe care i-a fost plătit pentru trădarea lui Hristos. Annua (latină) = anual, pachy din greaca veche παχύδερμος, din παχύς („gros”) + rhiza (greacă) = tulpină subpământeană, rizom, plantă anuală cu rizomi groşi.

Lunaria annua ssp. Pachyrhiza - pana zburătorului
Lunaria annua ssp. Pachyrhiza - pana zburătorului
  • Caracteristicile speciei

    Caracteristicile speciei

    Plantă perenă, bienală. Rădăcini îngroşate fusiform. Tulpină înaltă de 25- 60 (100) cm, simplă sau ramificată, ± rigid păroasă.

    Inflorescenţă racem umbeliform, mai târziu foarte mult prelungit. Petale mari, de 19-20 mm lungime şi 9-10 mm lăţime, de culoare roşie sau violetă, mai rar albe. Înfloreşte în aprilie – iunie.

  • Prezență în Podișul Nord Dobrogean

    Prezență în Podișul Nord Dobrogean

    În Podișul Nord Dobrogean este specie de interes conservativ în situl natura 2000 ROSCI0201 Podişul Nord Dobrogean.

  • Importanță ecologică

    Importanță ecologică

    Plantă care vegetează prin tufărişuri, la marginea pădurilor, pe coaste stâncoase; componentă de bază a diversităţii biologice în areale semiaride cu soluri bine structurate.

  • Importanță economică

    Importanță economică

    Plantă ornamentală, utilizată în amenajarea curţilor, grădinilor şi a spaţiilor verzi.

  • Importanță pentru conservare

    Importanță pentru conservare

    Specie autohtonă, spontană, comună, larg răspândită, menționată în Lista Roşie a Plantelor Superioare din România (Oltean & al. 1994).

  • Presiunile/amenințările

    Presiunile/amenințările

    În prezent specia este amenințată de înlocuirea pajiștilor şi tufărişurilor cu terenuri arabile și de pășunat, iar în viitor de efectele schimbărilor climatice ce ar duce la extinderea fenomenului de aridizare a zonei.

  • Măsuri de conservare

    Măsuri de conservare

    Interzicerea schimbării utilităţii terenurilor prin transformare în teren agricol.

    Conservarea habitatului caracteristic.

    Interzicerea colectării florilor şi a seminţelor.