Chlidonias hybridus – chirighiţă cu obraz alb

Etimologia sau de unde provine denumirea științifică

Grecescul khelodonios – asemănător cu rândunica și latinul hybrid – hibrid, cu referire probabil la penajul de iarnă care are caracteristici intermediare între celelalte două specii de chirighiţe.

Chlidonias hybridus – chirighiţă cu obraz alb

FOTO Laurențiu Petrencu

Penajul este gri închis, obrazul alb şi partea superioară a capului este neagră. Ciocul este roşu, spre deosebire de celelalte specii înrudite de chirighiţe. Adulţii au înfăţişare similară, dar femela este mai mică ca dimensiuni decât masculul. Lungimea corpului este de 24 – 28 cm şi o greutate de 65 – 100 g. Anvergura aripilor este de circa 57 – 70 cm.

Este o specie migratoare ce iernează în Africa și Peninsula Arabiei, de unde sosește pentru cuibărit în a doua parte a lunii aprilie şi începutul lunii mai. Este o specie monogamă şi teritorială. Cuibăreşte în colonii de până la 100 de perechi. Cuibul, alcătuit din resturi vegetale, este aşezat pe vegetaţie plutitoare (ex. frunze de nufăr), în zone cu apă ce are adâncimea mică (sub 1 m).       

Se hrăneşte cu peşti, insecte şi larvele acestora, melci şi broaşte. Pentru a se hrăni prinde prada prin alunecări bruşte de la circa 5 m înălţime. Planează pe loc, fluturându-şi aripile în urmărirea prăzii. De obicei se hrăneşte la o distanţă de până la 1 – 2 km de colonie.