Originea numelui comunei nu este foarte clară, prima atestare documentară datând din 1603, sub forma de Daiani. Se pare că etimologia numelui vine de la legenda lui Dăian, care ar fi întemeietorul localității.
Localități componente: Dăeni
Arii naturale protejate ce se suprapun peste teritoriul administrativ: ROSCI0201 Podișul Nord Dobrogean și ROSPA0040 Dunărea Veche – Brațul Măcin
Particular pentru teritoriul administrativ al comunei este peisajul specific reprezentat de terenurile aflate permanent sub ape, aflat exclusiv în forma dinamică (Fluviul Dunărea). Peisajul terenurilor aflate permanent sub ape structurează întregul spațiu, inclusiv peisajul antropic urban, respectiv al așezărilor umane. Peisajul zonelor adiacente terenurilor aflate permanent sub ape este spectaculos și oferă constant dinamism și puncte surpriză de percepție panoramică a peisajului. Mai mult, zonele adiacente fluviului Dunărea – Brațul Măcin generează un culoar de vegetație care urmează forma sinuoasă a malului și practic conduc către zonele cu acces și deschidere către apă.
Din punct de vedere al morfotipologiei peisajului antropic al așezărilor umane în teritoriu, se constată că localitatea s-a dezvoltat și organizat și în relație interdependență și condiționată cu elementul structurant al teritoriului – Fluviul Dunărea. Ca rezultat, de-a lungul timpului, s-a dezvoltat o tramă stradală care oscilează între ordonat – geometrizat și dezordonat – neregulat.
Foto: Laura Tucan
Evenimente
- “Botezatul cailor” – 6 ianuarie, în ziua “Bobotează” – preotul săvârșește ritualul botezului cailor și apoi se desfășoară o întrecere de galop în lunca satului
- “Zbor” – 15 august, de sărbătoarea “Sf. Maria” – începuturile se regăsesc în vremea “saloanelor”, când copiii și adulții se distrau în acele construcții care se învârteau în jurul unui stâlp. Totodată sărbătoarea era un prilej pentru băieți și fete să se cunoască și chiar să se căsătorească.
- “Ziua satului” – 14 octombrie, odată cu hramul bisericii “Sf. Parascheva”