Comuna CEAMURLIA DE JOS
Numele comunei Ceamurlia de Jos vine de la un cuvânt turcesc çamur – nămol, probabil datorită zonelor umede din jurul localității.
Localități componente: Ceamurlia de Jos (reședința), Lunca
Arii naturale protejate ce se suprapun peste teritoriul administrativ: ROSCI0201 Podișul Nord Dobrogean și ROSPA0091 Pădurea Babadag,
Din punct de vedere morfostructural comuna este amplasată în Podișul Babadag, cu un relief complex. Relieful are o altitudine redusă, predomină în general înălțimi joase, sub 200 de metri. Relația cu cadrul natural este una favorabilă, 46% din teritoriul administrativ fiind ocupat de ape și bălți.
Vatra localității Ceamurlia de Jos are forma unui poligon neregulat și este amplasată într-o zonă de câmpie joasă cu altitudini de 20-40m. Satul Lunca se află amplasat la limita sud-vestică a lacului Golovița, iar forma țesutului construit este una neomogenă.
Teritoriul acestei comune a fost locuit încă din cele mai vechi timpuri, dovadă fiind vestigiile datând din epoca neolitică.
Peisajul cultural a fost influențat de-a lungul timpului de prezența diversității etnice (în special bulgari și aromâni), evoluția fondului construit, dar și patrimoniul imaterial. Astăzi mai pot fi întâlnite dispersat o serie de gospodării sau doar case bulgărești care și-au păstrat forma tradițională.
Foto: Adrian Cioangher
Evenimente
- Ziua comunei Ceamurlia de Jos se sărbătorește la data de 14 octombrie
- 23 aprilie – „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință”
- 14 octombrie – „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, ortodox – Hramul Bisericii „Sfânta Cuvioasă Parascheva” – localitatea Ceamurlia de Jos
- 8 noiembrie -„Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, ortodox – Hramul Bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” – localitatea Lunca