Numele comunei are origini turcești, provenind fie de la cuvântul kasım – cel darnic, fie, conform altor surse, fiind o formă modificată de la Kassin Giumi, echivalentul lui Sf. Dumitru sau de la Kasin Giami – geamie de toamnă.
Localități componente: Casimcea (reședință), Războieni, Corugea, Haidar, Rahman, Cișmeaua Nouă
Arii naturale protejate ce se suprapun peste teritoriul administrativ: ROSCI0201 Podișul Nord Dobrogean, ROSPA0100 Stepa Casimcea, rezervațiile naturale Valea Mahomencea, Casimcea, Colțanii Mari și Războieni
Comuna Casimcea este situată în Podișul Casimcea caracterizat de un relief aparte, generat de prezența celor mai vechi structuri geologice din țară, reprezentate de șisturi cristaline, mezometamorfice și șisturi verzi. Văile cu stâncării și praguri de piatră traversate de cursuri de apă cu debit redus contrastează cu ariditatea stepei, slab ondulate.
Caracteristic comunei este satul de tip adunat spre centru și cu tendințe de răsfirare spre periferie și cu o textură dezordonată.
Casimcea este locul în care s-a născut și și-a petrecut copilăria Ion Jalea, unul din cei mai cunoscuţi sculptori români.
Foto: Laura Tucan
Evenimente
- Ziua satului – 26 octombrie, Hramul bisericii Sf. Dumitru;
- Sărbătoarea “Fiii Satului”;
- Sărbătoarea pascală;
- Ziua femeii;
- Ziua copilului;
- Sărbătoarea Crăciunului.
Serbări:
Festivalul județean de folclor pentru copii și tineret „Cununa dansului și portului popular dobrogean” Casimcea.