Noutăți

1 aprilie: Ziua internațională a păsărilor

Posted by:

Ziua Internaţională a Păsărilor, sărbătorită în 1 aprile încă din anul 1906, are la bază Convenţia pentru apărarea păsărilor care promoveză principii legate de importanţa lor în ecosistemul planetei.

Convenţia Internaţională pentru protecţia păsărilor utile pentru agricultură a fost semnată la Paris, la 19 martie 1902, de către reprezentanţii a 13 ţări europene. Convenţia a fost ratificată trei ani mai târziu, la 6 decembrie 1905 şi a intrat în vigoare la 1 aprilie 1906. Câteva decenii mai târziu, la 18 octombrie 1950, a fost semnată o altă Convenţie internaţională privind protecţia păsărilor, care a înlocuit documentul precedent.

Ziua Internaţională a Păsărilor este marcată în cadrul programului UNESCO sub titulatura „Omul şi biosfera”, şi marchează perioada de migrare a păsărilor din iarnă spre primăvară, fiind un prilej atât pentru a celebra un document fondator în ce privește conviețuirea oamenilor cu păsările dar și pentru a se organiza activități educaționale.

În proiectul „Managementul Podișului Nord Dobrogean” sunt vizate 101 specii de interes comunitare printre care sunt Accipiter brevipes, Alcedo atthis, Branta ruficollis, Charadrius alexandrinus și altele. Informații găsiți aici la https://apnd.ro/biodiversitate/pasari/

Iată câteva din argumentele în favoarea păsărilor (sursă aici):

  • Păsările mănâncă insecte. Se estimează că păsările consumă anual 400-500 milioane de ton de insecte
  • Unele specii de păsări sunt polenizatori, nu doar fluturii și albinele.
  • Păsările fac parte din echipa de curățenie a naturii. Este vorba de cele de pradă, care acționează ca agenții sanitari ai naturii.
  • Păsările ajută la menținerea biodiversității, prin împrăștierea de semințe prin găinațul lor, de-alungul călătoriilor în natură.
  • Păsările participă la menținerea echilibrului natural dintre plante, ierbivore, prădători și pradă.
  • Păsările mențin coralii în viață.
  • Păsările sunt o inspirație pentru știință.
0
  Related Posts
  • No related posts found.

Add a Comment