Noutăți

2 februarie: Ziua Mondială a Zonelor Umede

Posted by:

Ziua Mondială a Zonelor Umede

Ardea purpurea – stârc roşu, stârc purpuriu, bâtlan scorțișoriu Obiectiv de conservare în ROSPA0040 Dunărea Veche-Brațul Măcin 📸 Foto Laurențiu Petrencu expert ornitolog

„Zonele umede și biodiversitatea” este tema pentru 2020. Zonele umede sunt bogate în biodiversitate și un habitat pentru o varietate mare de specii de plante și animale. Ultimele estimări arată un declin global al biodiversității, în timp ce zonele umede dispar de trei ori mai repede decât pădurile. Tema din acest an este o oportunitate unică de a evidenția biodiversitatea zonelor umede, starea acestora, de ce contează acestea și pentru a promova acțiuni pentru a inversa pierderile.

Ziua Mondială a Zonelor Umede

2 februarie în fiecare an este Ziua Mondială a Zonelor Umede pentru a sensibiliza la nivel mondial despre rolul vital al zonelor umede pentru oameni și planeta noastră. Această zi marchează și data adoptării Convenției privind zonele umede la 2 februarie 1971, în orașul iranian Ramsar, pe malul Mării Caspice.

Zonele umede

Zonele umede sunt zone de teren saturate sau inundate de apă, fie permanent, fie sezonier. Zonele umede interioare includ mlaștini, bălți, lacuri, cârpe, râuri, inundații și mlaștini. Zonele umede de coastă includ mlaștini cu apă sărată, estuare, mangrove, lagune și chiar recifuri de corali. Bazinele de pește, ariile cultivate cu orez și bălțile cu sare sunt zone umede create de om.

Podișul Nord Dobrogean

În aria proiectului este inclus un sit Ramsar (zonă umedă de importanță internațională): ROSPA0040 Dunărea Veche-Brațul Măcin (partea care se suprapune cu ROSCI0201).

0
  Related Posts
  • No related posts found.

Add a Comment